Čočka zelená s pórkem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Čočka zelená s pórkem
Čočka zelená s pórkem
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 40824 |
Kategorie: | Zelenina |
Ingredience
200 g | Čočka zelená Puy |
1 l | Hovězí vývar základní |
1 špetka | Hřebíček mletý |
100 g | Meruňky sušené |
2 polévková lžíce | Olej kukuřičný |
400 g | Pórek |
150 g | Rýže dlouhozrnná |
1 špetka | Skořice mletá |
4 polévková lžíce | Smetana zakysaná 15% |
1 špetka | Zázvor mletý |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 57g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 633,2mg |
Vláknina | 19g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 13,3mg |
Vitamín E | 2,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Hovězí vývar základní, Hřebíček mletý, Meruňky sušené, Olej kukuřičný, Skořice mletá, Zázvor mletý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Čočka zelená Puy, Pórek, Rýže dlouhozrnná, Smetana zakysaná 15% mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Čočka zelená s pórkem postup přípravy receptu:
1 | Do většího hrnce vlijeme masový vývar a jakmile začne vařit, vložíme do něj čočku a rýži. Hrnec zakryjeme a ztlumíme plamen. Vaříme asi 30 minut a průběžně mícháme. |
2 | Pórek omyjeme a nakrájíme na šikmé asi 5 mm silné proužky. Nachystáme si wok a zahřejeme v něm olej. Přidáme pórek a dusíme, dále vložíme ještě uvařenou čočku, rýži a meruňky rozkrájené na větší kousky. Přidáme mletý zázvor, hřebíček a skořici. Pro zjemnění chuti pokrmu přidáme ještě zakysanou smetanu. |
Poznámka
Čočku stravuje lidské tělo lépe než hrášek. Tato luštěnina také obsahuje hodně bílkovin a zinku, který je důležitý pro látkovou výměnu.