Koláč pro zamilované - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Koláč pro zamilované
Koláč pro zamilované
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 40835 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
1 kávová lžička | Citronová šťáva |
25 g | Cukr krupice |
2 polévková lžíce | Kakao |
15 g | Mandle |
60 g | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Minerální voda perlivá |
60 g | Mouka pšeničná hladká |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
krém | |
---|---|
120 g | Čokoláda na vaření |
220 g | Cukr krupice |
3 polévková lžíce | Koňak vaječný |
3 polévková lžíce | Maizena - kukuřičný škrob |
50 g | Máslo čerstvé |
1 kávová lžička | Tresť vanilková |
3 ks | Vejce slepičí |
5 dl | Voda pitná |
šlehačka | |
1 polévková lžíce | Cukr moučkový |
2,5 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
na ozdobu | |
300 g | Jahody zahradní |
poleva | |
2 polévková lžíce | Cukr moučkový |
110 g | Jahody zahradní |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 60g |
---|---|
Cholesterol | 252,2mg |
Draslík | 168,1mg |
Vláknina | 22g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 40,4mg |
Vitamín E | 1,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 21,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová šťáva, Cukr krupice, Mandle, Minerální voda perlivá, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Cukr krupice, Tresť vanilková, Vejce slepičí, Voda pitná, Cukr moučkový, Jahody zahradní, Cukr moučkový, Jahody zahradní mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Kakao, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Čokoláda na vaření, Koňak vaječný, Maizena - kukuřičný škrob, Máslo čerstvé, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Koláč pro zamilované postup přípravy receptu:
1 | Do větší mísy prosijeme 60 g hladké mouky se špetkou soli a přimícháme 15 g moučkového cukru, 2 lžíce kakaa, 15 g pomletých loupaných mandlí a 60 g změklého másla nakrájíme na malé kousky a pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Potom pomalu přiléváme studenou minerální vodu s rozmíchaným žloutkem a 1 lžičkou citronové šťávy. Promícháme a těsto dobře uhněteme. Těsto musí být polotuhé, hladké a vláčné. Nesmí se lepit. |
2 | Na mírně pomoučeném vále si těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. (Takto odložené těsto vydrží v chladničce i 3 dny.) |
3 | Nastříháme si pečící papír velikosti pečící formy. Těsto položíme na střed papíru a vyválíme plát o síle 3 mm na tvar pečící formy. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma. |
4 | Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky lehce zacelíme. Pomocí pečícího papíru těsto přeneseme a položíme na pečící formu. |
5 | Okraje vidličkou přitiskneme, povrch potřeme rozšlehaným vajíčkem a na několika místech propíchneme vidličkou o okraje plechu. Formu s koláčem dáme do předehřáté trouby na 200°C a pečeme ho 10-15 minut dozlatova. Koláč necháme vychladnout. |
6 | Do misky nakrájíme máslo a přidáme rozlámanou čokoládu. Misku posadíme do kastrolu s 5 dl vody a nad parou směs rozpustíme. V druhé misce si rozmícháme 220 g krupicového cukru s Maizenou (kukuřičný škrob) a směs vmícháme do roztopené čokolády a za stálého míchání směs vymícháme dohladka. V další misce si vyšleháme elektrickým šlehačem 3 vejce a vmícháme je do čokoládové směsi. Stále zahříváme a mícháme do doby, až krém začne houstnout. Když je krém hladký a lesklý, přimícháme vaječný koňak a vanilkovou příchuť. Krém necháme úplně vychladnout. |
7 | Dobře vychlazenou smetanu vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme 1 lžíci prosátého moučkového cukru a ještě chvilku šleháme. Potom ji postupně vmícháme do čokoládového krému, který rozetřeme na upečený korpus, uhladíme, zakryjeme potravinářskou fólií a dáme do chladničky na 2-3 hodiny. |
8 | Jahody rozmačkáme, vložíme je do rendlíku, přidáme vodu, moučkový cukr a směs krátce (8-6 minut) povaříme. Potom jahody přecedíme přes jemné sítko. Do získané šťávy přimícháme broskvový likér a šťávu necháme vychladnout. |
9 | Před podáváním koláč pokapeme jahodovou šťávou, ozdobíme čerstvými jahodami, nakrájíme porce a podáváme. |