Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 75 minut
Doba přípravy: 40 minut
Doba vaření: 35 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (55%)
ID receptu: 40835
Kategorie: Koláče

Ingredience

1 kávová lžička Citronová šťáva
25 g Cukr krupice
2 polévková lžíce Kakao
15 g Mandle
60 g Máslo čerstvé
2 polévková lžíce Minerální voda perlivá
60 g Mouka pšeničná hladká
1 špetka Sůl
1 ks Vaječný žloutek slepičí
krém
120 g Čokoláda na vaření
220 g Cukr krupice
3 polévková lžíce Koňak vaječný
3 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
50 g Máslo čerstvé
1 kávová lžička Tresť vanilková
3 ks Vejce slepičí
5 dl Voda pitná
šlehačka
1 polévková lžíce Cukr moučkový
2,5 dl Smetana 33% (šlehačka)
na ozdobu
300 g Jahody zahradní
poleva
2 polévková lžíce Cukr moučkový
110 g Jahody zahradní

Nutriční hodnoty jedné porce

37% Kalorie 722 kcal
Kilojoule 3 020kJ
23% Sacharidy 81 g
55% Tuky 41 g
4% Sodík 88 mg
17% Bílkoviny 9 g

Koláč pro zamilované postup přípravy receptu:

1

Do větší mísy prosijeme 60 g hladké mouky se špetkou soli a přimícháme 15 g moučkového cukru, 2 lžíce kakaa, 15 g pomletých loupaných mandlí a 60 g změklého másla nakrájíme na malé kousky a pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Potom pomalu přiléváme studenou minerální vodu s rozmíchaným žloutkem a 1 lžičkou citronové šťávy. Promícháme a těsto dobře uhněteme. Těsto musí být polotuhé, hladké a vláčné. Nesmí se lepit.

2

Na mírně pomoučeném vále si těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. (Takto odložené těsto vydrží v chladničce i 3 dny.)

3

Nastříháme si pečící papír velikosti pečící formy. Těsto položíme na střed papíru a vyválíme plát o síle 3 mm na tvar pečící formy. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma.

4

Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky lehce zacelíme. Pomocí pečícího papíru těsto přeneseme a položíme na pečící formu.

5

Okraje vidličkou přitiskneme, povrch potřeme rozšlehaným vajíčkem a na několika místech propíchneme vidličkou o okraje plechu. Formu s koláčem dáme do předehřáté trouby na 200°C a pečeme ho 10-15 minut dozlatova. Koláč necháme vychladnout.

6

Do misky nakrájíme máslo a přidáme rozlámanou čokoládu. Misku posadíme do kastrolu s 5 dl vody a nad parou směs rozpustíme. V druhé misce si rozmícháme 220 g krupicového cukru s Maizenou (kukuřičný škrob) a směs vmícháme do roztopené čokolády a za stálého míchání směs vymícháme dohladka. V další misce si vyšleháme elektrickým šlehačem 3 vejce a vmícháme je do čokoládové směsi. Stále zahříváme a mícháme do doby, až krém začne houstnout. Když je krém hladký a lesklý, přimícháme vaječný koňak a vanilkovou příchuť. Krém necháme úplně vychladnout.

7

Dobře vychlazenou smetanu vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme 1 lžíci prosátého moučkového cukru a ještě chvilku šleháme. Potom ji postupně vmícháme do čokoládového krému, který rozetřeme na upečený korpus, uhladíme, zakryjeme potravinářskou fólií a dáme do chladničky na 2-3 hodiny.

8

Jahody rozmačkáme, vložíme je do rendlíku, přidáme vodu, moučkový cukr a směs krátce (8-6 minut) povaříme. Potom jahody přecedíme přes jemné sítko. Do získané šťávy přimícháme broskvový likér a šťávu necháme vychladnout.

9

Před podáváním koláč pokapeme jahodovou šťávou, ozdobíme čerstvými jahodami, nakrájíme porce a podáváme.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept