Čatní ze sušených meruněk a datlí - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Čatní ze sušených meruněk a datlí
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 5 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 40839 |
Kategorie: | Salsy |
Ingredience
115 g | Cukr třtinový |
255 g | Datle |
1,5 polévková lžíce | Hořčičné semínko |
225 g | Hrozinky |
500 g | Meruňky sušené |
375 ml | Ocet vinný |
0,5 kávová lžička | Pepř cayenský |
1 polévková lžíce | Sůl |
250 ml | Voda pitná |
1,5 polévková lžíce | Zázvor nakládaný |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 21g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 262,6mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,2mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr třtinový, Datle, Hořčičné semínko, Meruňky sušené, Ocet vinný, Pepř cayenský, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hrozinky, Zázvor nakládaný mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Čatní ze sušených meruněk a datlí postup přípravy receptu:
1 | Sušené meruňky a vypeckované datle posekáme nahrubo, konzervovaný zázvor najemno. Meruňky v misce zalijeme vodou a necháme máčet. Po 1 hodině vodu slijeme, meruňky osušíme a vložíme spolu se sultánkami do varné nádoby. Přilijeme ocet, zvolna uvedeme do varu a za nízkého příkonu tepla vaříme 15 minut. |
2 | Do směsi přidáme zbývající přísady a při nízké teplotě vaříme, až čatní zhoustne. |
3 | Hotové čatní odstavíme, naplníme do vypařených sklenic, které ihned uzavřeme a označíme. |
Poznámka
V čase potřebném na přípravu není započítáno 60 minut potřebných pro namočení surovin. Doba vaření se může prodloužit podle toho, zda je čatní dostatečně husté.