Makarony s rajčaty a artyčoky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Makarony s rajčaty a artyčoky
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | Mikova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (0%) |
ID receptu: | 40841 |
Kategorie: | Těstoviny, noky, knedlíky |
Ingredience
12 ks | Artyčoky |
2 ks | Celer řapíkatý |
1 stroužek | Česnek |
3 ks | Cibule |
2 polévková lžíce | Citronová šťáva |
2 ks | Mrkev kořen |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
600 g | Rajčata |
400 g | Špagety, Makarony |
3 kávová lžička | Sůl |
1,5 l | Voda pitná |
125 ml | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 406g |
---|---|
Cholesterol | 0,6mg |
Draslík | 12g |
Vláknina | 342g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 3,9mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 379,8mg |
Vitamín E | 6,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 41,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Artyčoky, Celer řapíkatý, Česnek, Cibule, Citronová šťáva, Rajčata, Špagety, Makarony, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mrkev kořen, Olej olivový, Pepř černý mletý, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Makarony s rajčaty a artyčoky postup přípravy receptu:
1 | Nejprve si připravíme artyčoky. Od artyčoků odkrojíme stopky, odstraníme menší tvrdé lístky. Špičky vnějších listů a špičky artyčoků ostříháme nůžkami. Do mísy dáme studenou vodu, přidáme 1 lžíci citronové šťávy, odstraníme vlákna artyčoků a ihned vložíme do připravené vody. Poté dáme do velkého hrnce vodu, přidáme zbytek citronové šťávy, osolíme. Artyčoky vyjmeme z mísy a přendáme do hrnce. Vaříme pod pokličkou asi 15 minut. Po uvaření artyčoky rozdělíme na čtvrtiny. |
2 | Oloupeme cibuli a česnek, mrkev očistíme a vše nakrájíme na kostičky. Očistíme, omyjeme a osušíme celer, který také nakrájíme na kostičky. Omyjeme rajčata, spaříme je horkou vodou, oloupeme a dužinu nadrobno nakrájíme. |
3 | Na pánvi rozpálíme olivový olej. Za stálého míchání na něm 3-5 minut smažíme mrkev, celer, cibuli a česnek. Poté na pánev přidáme nakrájená rajčata a zalijeme zeleninovým vývarem. Dochutíme solí a pepřem a na mírném ohni pod pokličkou vaříme ještě asi 10 minut. |
4 | Makarony uvaříme v osolené vodě dle návodu na obalu. Uvařené těstoviny scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Poté makarony připravíme na talíře, přidáme artyčoky a přelijeme omáčkou. Teplé podáváme. |
Poznámka
Hotové porce zdobíme tymiánem.