Koláč na itaský způsob - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 95 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Koláč na itaský způsob
Celkový čas: | 95 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 40844 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
těsto | |
---|---|
0,5 polévková lžíce | Citronová kůra |
120 g | Cukr moučkový |
1 ks | Cukr vanilka |
1 kávová lžička | Kypřicí prášek do pečiva |
120 g | Máslo čerstvé |
240 g | Mouka pšeničná hladká |
0,5 polévková lžíce | Pomerančová kůra |
2 špetka | Sůl |
2 ks | Vejce slepičí |
krém | |
1 polévková lžíce | Citronová šťáva |
2 polévková lžíce | Koňak vaječný |
1 polévková lžíce | Maizena - kukuřičný škrob |
400 g | Sýr Ricotta |
100 g | Sýr tavený smetanový |
1 kávová lžička | Tresť vanilková |
2 ks | Vejce slepičí |
na posypání | |
1,5 polévková lžíce | Cukr práškový s vanilkovou příchutí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 29g |
---|---|
Cholesterol | 221,6mg |
Draslík | 159,3mg |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 2,0mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 23,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Cukr moučkový, Kypřicí prášek do pečiva, Pomerančová kůra, Sůl, Vejce slepičí, Citronová šťáva, Sýr Ricotta, Tresť vanilková, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Koňak vaječný, Maizena - kukuřičný škrob, Sýr tavený smetanový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Cukr práškový s vanilkovou příchutí nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Koláč na itaský způsob postup přípravy receptu:
1 | Nejdříve si připravíme křehké těsto. Do mísy nasypeme přes síto 240 g hladké mouky společně s 1 lžičkou kypřícího prášku. Přidáme 120 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 2 špetky soli, 0.5 lžíce pomerančové a 0.5 lžíce citronové kůry. Promícháme, přidáme 120 g nakrájeného měkkého másla a 2 rozšlehaná vejce. Směs dobře uhněteme, rozdělíme na 2 části, ze kterých vyválíme 2 válečky, zabalíme je do fólie a dáme do chladničky minimálně na 30 minut odpočinout. |
2 | Na krém vložíme do mísy italský sýr Ricotta a smetanový sýr, přidáme 1 lžičku vanilkové příchuti, 2 lžíce vaječného koňaku, 1 lžíci kukuřičného škrobu, 2 rozšlehaná vejce a 1 lžíci citronové šťávy. Krém vyšleháme elektrickou metlou a dáme ho na na chvíli do chladničky. |
3 | Nastříháme si pečící papír velikosti pečící formy. Jednu část těsta položíme na střed papíru a vyválíme plát o síle 3 mm na tvar pečící formy. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma. |
4 | Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky lehce zacelíme. Za pomoci pečícího papíru těsto přeneseme a položíme do pečící formy (bez pečícího papíru). |
5 | Okraje těsta přitiskneme vidličkou o okraje plechu. Poté si stejným způsobem vyválíme druhou polovinu těsta. Na první těsto rozetřeme vychlazený krém, uhladíme, na krém položíme plátky mandlí a vše zakryjeme druhým těstem. Okraje přitiskneme k sobě a povrch těsta na 4 místech nařízneme. |
6 | Koláč pečeme v předehřáté troubě na 175°C. Pečeme přibližně 50-60 minut dozlatova. |
7 | Upečený koláč necháme vychladnout, potom ho posypeme práškovým cukrem s příchutí vanilky, koláč nakrájíme a podáváme. |