Recept

Křehký koláč se sýrovým krémem

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 60 minut
Doba přípravy: 35 minut
Doba vaření: 25 minut
Autor:
Hodnost: Jen se vezu (32%)
ID receptu: 40860

Ingredience

ovoce
250 g Jahody zahradní
200 g Kiwi
50 g Čokoláda hořká
těsto
1 polévková lžíce Citronová kůra
1 kávová lžička Citronová šťáva
50 g Hera
140 g Mouka pšeničná hladká
60 g Máslo tradiční
1 špetka Sůl
1 ks Vaječný žloutek slepičí
2 polévková lžíce Voda pitná
krém
120 g Cukr krupice
2 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
2,3 dl Mléko plnotučné
1 polévková lžíce Rum
1,2 dl Smetana 33% (šlehačka)
120 g Sýr Lučina - termizovaný
2 kávová lžička Tresť vanilková
1 ks Vaječný žloutek slepičí
2 ks Vejce slepičí

Nutriční hodnoty jedné porce

30% Kalorie 594 kcal
Kilojoule 2 486kJ
16% Sacharidy 58 g
48% Tuky 36 g
4% Sodík 81 mg
21% Bílkoviny 12 g

Křehký koláč se sýrovým krémem postup přípravy receptu:

1

Den předem si připravíme krém: do mísy nasypeme cukr, přidáme žloutky, a kukuřičný škrob Maizenu.

2

Smetanu s mlékem pomalu zahřejeme v rendlíku se silným dnem. Když přijde k varu, odstavíme ji z plotny. Horké mléko postupně zašleháme do připravené směsi s cukrem. Celou směs dáme zpět do rendlíku a pomalu, za stálého míchání, znovu zahříváme, až začne směs houstnout. Šleháme a vaříme 1 minutu. Potom rendlík s krémem odstavíme z plotny. Za stálého míchání krém necháme vychladnout. Do vychladlého krému zašleháme sýr lučinu, ještě vmícháme vanilkovou příchuť a 1 lžíci rumu.

3

Rendlík s krémem zakryjeme potravinářskou fólií a dáme do chladničky minimálně na 3 hodiny.

4

Do větší mísy prosijeme 140 g hladké mouky s 1 špetkou soli a 60 g másla a 50 g Hery nakrájíme na kousky. Těsto s tukem nahrubo promícháme. Zvlášť ve sklenici si vyšleháme 1 žloutek s 1 lžičkou citronové šťávy a se 2 lžícemi vody a pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Přidáme 1 lžíci nastrouhané citronové kůry a těsto vařečkou promícháme. Potom ho důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.

5

Nastříháme si pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru a vyválíme plát o síle 3-5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm).

6

Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pomocí pečícího papíru těsto lehce přeneseme na koláčovou formu.

7

Okraje těsta přitiskneme o okraje pečící formy a dáme do předehřáté trouby na 200°C. Pečeme 10-15 minut, koláč vyjmeme z trouby a necháme ho vychladnout.

8

Omyjeme jahody a necháme je okapat. Oloupeme kiwi a nakrájíme je na plátky. Krém dáme na upečený korpus, uhladíme ho, posypeme nastrouhanou bílou čokoládou, ozdobíme jahodami, kiwi a servírujeme.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept