Křehký koláč se sýrovým krémem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Křehký koláč se sýrovým krémem
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | nik |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (34%) |
ID receptu: | 40860 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
ovoce | |
---|---|
50 g | Čokoláda hořká |
250 g | Jahody zahradní |
200 g | Kiwi |
těsto | |
1 polévková lžíce | Citronová kůra |
1 kávová lžička | Citronová šťáva |
50 g | Hera |
60 g | Máslo tradiční |
140 g | Mouka pšeničná hladká |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
2 polévková lžíce | Voda pitná |
krém | |
120 g | Cukr krupice |
2 polévková lžíce | Maizena - kukuřičný škrob |
2,3 dl | Mléko plnotučné |
1 polévková lžíce | Rum |
1,2 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
120 g | Sýr Lučina - termizovaný |
2 kávová lžička | Tresť vanilková |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
2 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 38g |
---|---|
Cholesterol | 231,7mg |
Draslík | 253,9mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 57,0mg |
Vitamín E | 2,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 239,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Čokoláda hořká, Jahody zahradní, Citronová kůra, Citronová šťáva, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná, Cukr krupice, Rum, Tresť vanilková, Vaječný žloutek slepičí, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Kiwi, Hera, Máslo tradiční, Mouka pšeničná hladká, Maizena - kukuřičný škrob, Mléko plnotučné, Smetana 33% (šlehačka), Sýr Lučina - termizovaný mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Křehký koláč se sýrovým krémem postup přípravy receptu:
1 | Den předem si připravíme krém: do mísy nasypeme cukr, přidáme žloutky, a kukuřičný škrob Maizenu. |
2 | Smetanu s mlékem pomalu zahřejeme v rendlíku se silným dnem. Když přijde k varu, odstavíme ji z plotny. Horké mléko postupně zašleháme do připravené směsi s cukrem. Celou směs dáme zpět do rendlíku a pomalu, za stálého míchání, znovu zahříváme, až začne směs houstnout. Šleháme a vaříme 1 minutu. Potom rendlík s krémem odstavíme z plotny. Za stálého míchání krém necháme vychladnout. Do vychladlého krému zašleháme sýr lučinu, ještě vmícháme vanilkovou příchuť a 1 lžíci rumu. |
3 | Rendlík s krémem zakryjeme potravinářskou fólií a dáme do chladničky minimálně na 3 hodiny. |
4 | Do větší mísy prosijeme 140 g hladké mouky s 1 špetkou soli a 60 g másla a 50 g Hery nakrájíme na kousky. Těsto s tukem nahrubo promícháme. Zvlášť ve sklenici si vyšleháme 1 žloutek s 1 lžičkou citronové šťávy a se 2 lžícemi vody a pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Přidáme 1 lžíci nastrouhané citronové kůry a těsto vařečkou promícháme. Potom ho důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. |
5 | Nastříháme si pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru a vyválíme plát o síle 3-5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm). |
6 | Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pomocí pečícího papíru těsto lehce přeneseme na koláčovou formu. |
7 | Okraje těsta přitiskneme o okraje pečící formy a dáme do předehřáté trouby na 200°C. Pečeme 10-15 minut, koláč vyjmeme z trouby a necháme ho vychladnout. |
8 | Omyjeme jahody a necháme je okapat. Oloupeme kiwi a nakrájíme je na plátky. Krém dáme na upečený korpus, uhladíme ho, posypeme nastrouhanou bílou čokoládou, ozdobíme jahodami, kiwi a servírujeme. |