Čokoládový koláč s dýní - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 140 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Čokoládový koláč s dýní
Čokoládový koláč s dýní
Celkový čas: | 140 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 105 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 40863 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
těsto | |
---|---|
70 g | Máslo čerstvé |
1,5 polévková lžíce | Med včelí |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká |
1 balení | Pralinky |
140 g | Sušenky BeBe kakaové |
šlehačka | |
1 polévková lžíce | Cukr moučkový |
1 polévková lžíce | Likér čokoládový |
1,5 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
krém | |
85 g | Čokoláda hořká |
3 polévková lžíce | Cukr moučkový |
1 ks | Cukr vanilka |
240 g | Dýňové pyré |
1 polévková lžíce | Likér krémový - Baileys |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká |
450 g | Sýr smetanový almette |
3 ks | Vejce slepičí |
7 dl | Voda pitná |
Dýňové pyré [40674] | |
2,4 kg | Dýně |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 69g |
---|---|
Cholesterol | 165,7mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 36,4mg |
Vitamín E | 4,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 18,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Med včelí, Cukr moučkový, Čokoláda hořká, Cukr moučkový, Vejce slepičí, Voda pitná, Dýně mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Pralinky, Sušenky BeBe kakaové, Likér čokoládový, Smetana 33% (šlehačka), Cukr vanilka, Dýňové pyré, Likér krémový - Baileys, Mouka pšeničná hladká, Sýr smetanový almette mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Čokoládový koláč s dýní postup přípravy receptu:
1 | Čokoládové sušenky rozmixujeme, promícháme je s rozehřátým máslem a s 1 lžící medu. Pak přimícháme vrchovatou lžíci mouky a směs dobře promícháme. Směs rovnoměrně vtlačíme do kulaté formy o průměru 22–23 cm. Těsto dáme na střed formy a postupně, od středu, ho rovnoměrně vytlačíme až k okrajům. Pokud se nám těsto lepí na prsty, omočíme si je v práškovém cukru. |
2 | Koláčový korpus pečeme v předehřáté troubě při 175 °C 10–15 minut. |
3 | V míse si vyšleháme jemný tavený smetanový sýr s dýňovým pyré, práškovým a vanilkovým cukrem a 1,5 lžíce likéru. Nakonec přidáme 3 rozšlehaná vejce a 1 lžíci hladké mouky. Vyšleháme hustý lehký krém. |
4 | Rozlámanou čokoládu dáme do misky, kterou posadíme na hrnec s 5–7 dl vody a nad parou ji rozpustíme. Když je čokoláda tekutá, přimícháme do ní 220 g dýňového krému. |
5 | Na korpus naneseme světlý krém a tmavý čokoládový krém postupně lžící naneseme na světlý krém. Pomocí vidličky čokoládový krém mírně zamícháme do světlého krému, aby nám vznikla mramorová mozaika. |
6 | Koláč dáme do předehřáté trouby na 175 °C a pomalu ho pečeme 40–45 minut dozlatova. |
7 | Mezitím si vyšleháme likérovou šlehačku. Vychlazenou smetanu vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme lžíci prosátého moučkového cukru, 1 lžíci likéru a ještě chvilku šleháme. |
8 | Upečený koláč vyjmeme z trouby a necháme ho vychladnout. Pak ho ozdobíme šlehačkou, rumovými pralinkami a podáváme. |
9 | Dýňové pyré [40674]: |
10 | Dýni omyjeme, přepůlíme a vydlabeme semínka. Předehřejeme troubu na 180 °C a plech vyložíme pečicím papírem. Obě půlky položíme rozříznutou částí na papír. Pečeme asi 1 hodinu, dokud se dýně nedá propíchnout vidlicí. |
11 | Z vychladlé dýně (abychom ji udrželi v rukou) vydlabeme dužinu, pokrájenou rozmixujeme na kaši, kterou dáme do velkého síta. Síto s dýňovým pyré zavěsíme na velkou mísu tak, aby se nedotýkalo dna mísy. Dýňové pyré necháme v sítu v chladničce přes noc. Druhý den ho použijeme podle potřeby, zbytek odložíme do zavařovací sklenice. |