Velikonoční závin s kopřivami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Velikonoční závin s kopřivami
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 40865 |
Kategorie: | Záviny, rolády |
Ingredience
Na náplň | |
---|---|
2 stroužek | Česnek |
2 kávová lžička | Majoránka |
1 špetka | Pepř černý mletý |
120 g | Protlak rajčatový |
0,3 kávová lžička | Sůl |
Na těsto | |
3 polévková lžíce | Kopřiva |
2,5 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
100 g | Mouka polohrubá |
170 ml | Smetana 16% (pochoutková) |
0,5 kávová lžička | Sůl |
4 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 20g |
---|---|
Cholesterol | 281,6mg |
Draslík | 137,9mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,0mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 15,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Majoránka, Sůl, Kopřiva, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Pepř černý mletý, Protlak rajčatový, Máslo čerstvé, Mouka polohrubá, Smetana 16% (pochoutková) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Velikonoční závin s kopřivami postup přípravy receptu:
1 | Kopřivy spaříme a jemně nasekáme, česnek prolisujeme. |
2 | Z mouky a másla usmažíme světlou jíšku. Zašleháme do ní smetanu a alespoň 15 minut povaříme za častého míchání. Necháme vychladnout, poté vmícháme rozšlehané žloutky, sůl, kopřivy a pevný sníh z bílků. Směs rozetřeme na plech, který jsme vyložili pečícím papírem. V předehřáté troubě pečeme, dokud se těsto bude lepit na špejli, zhruba deset minut. |
3 | Z upečeného těsta odstraníme pečící papír, těsto potřeme náplní z rajského protlaku a zavineme. |
4 | Podáváme nakrájené na šikmé řezy. |
5 | Náplň připravíme smícháním rajského protlaku s česnekem, kořením a solí. |