Recept

Celozrnný koláč s dýňovým krémem

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 80 minut
Doba přípravy: 35 minut
Doba vaření: 45 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (21%)
ID receptu: 40866
Kategorie: Koláče

Ingredience

těsto
15 g Cukr moučkový
120 g Máslo čerstvé
70 g Mouka pšeničná celozrnná
70 g Mouka pšeničná hladká
1 kávová lžička Ocet vinný
1 špetka Sůl
1 ks Vaječný žloutek slepičí
2 dl Voda pitná
krém
30 g Čokoládové kousky
5 polévková lžíce Cukr krupice
230 g Dýňové pyré
2 polévková lžíce Koňak vaječný
3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
150 g Sýr Lučina - termizovaný
100 g Tuk Hera jedlý
3 ks Vaječný žloutek slepičí
šlehačka
1 polévková lžíce Cukr moučkový
1,5 dl Smetana 33% (šlehačka)
1 kávová lžička Tresť vanilková
Na pokapání
500 g Kompot mandarinkový
1 kávová lžička Likér pomerančový

Nutriční hodnoty jedné porce

37% Kalorie 736 kcal
Kilojoule 3 081kJ
16% Sacharidy 57 g
70% Tuky 52 g
4% Sodík 79 mg
19% Bílkoviny 11 g

Celozrnný koláč s dýňovým krémem postup přípravy receptu:

1

Do mísy vložíme 70 g hladké mouky, 70 g celozrnné mouky, špetku soli a přimícháme 15 g moučkového cukru.

2

120 g změklého másla nakrájíme na malé kousky, pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Pomalu přiléváme studenou vodu (1 - 2 dl) s rozmíchaným žloutkem a lžičkou octa. Promícháme, těsto dobře uhněteme. Musí být polotuhé, hladké a vláčné. Nesmí se lepit.

3

Na mírně pomoučeném vále těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.

4

Nastříháme pečicí papír velikosti formy na pečení. Těsto položíme na střed papíru, vyválíme plát o síle 3 mm na tvar formy. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma.

5

Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na něj položíme potravinářskou fólií, poté válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky lehce zacelíme.

6

Pomocí pečicího papíru těsto přeneseme a položíme do formy bez pečicího papíru. Okraje vidličkou přitiskneme na okraje plechu a povrch na několika místech propíchneme vidličkou.

7

Připravíme krém: v míse vyšleháme 5 lžic krupicového cukru se třemi žloutky. Postupně k nim zašleháme 100 g Hery, 150 g sýra Lučiny, 230 g dýňového pyré a 2 lžíce vaječného koňaku, nakonec přimícháme 3 lžíce hladké mouky. Vyšlehaný krém dáme na koláčový korpus, uhladíme povrch, na něj klademe čokoládové kousky.

8

Koláč vložíme do předehřáté trouby na 175°C a pomalu pečeme 40 - 45 minut do zlatova. Po 10 - 15 minutách koláč překryjeme alobalem, takto dále pečeme asi 20 minut. Poté alobal sejmeme a koláč dopečeme do zlatova.

9

Vychlazenou smetanu vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme lžíci prosetého moučkového cukru, lžičku vanilkové příchuti a ještě chvilku šleháme.

10

Mandarinkový kompot scedíme, šťávu zachytíme. Do 0,5 dl mandarinkové šťávy přimícháme lžičku pomerančového likéru.

11

Upečený koláč vyjmeme z trouby a necháme vychladnout. Pokapeme připravenou mandarinkovou šťávou s likérem, ozdobíme šlehačkou, mandarinkami a podáváme.

Poznámka

Servírujeme studené.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept