Koláč s javorovým sirupem a dýní - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Koláč s javorovým sirupem a dýní
Koláč s javorovým sirupem a dýní
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 40880 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
krém | |
---|---|
120 g | Cukr krupice |
5 polévková lžíce | Dýňové pyré |
2 polévková lžíce | Maizena - kukuřičný škrob |
2,3 dl | Mléko plnotučné |
1,2 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
2 kávová lžička | Tresť vanilková |
3 ks | Vejce slepičí |
těsto | |
1 kávová lžička | Citronová šťáva |
120 g | Máslo čerstvé |
70 g | Mouka polohrubá |
70 g | Mouka pšeničná hladká |
2 polévková lžíce | Sirup javorový |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
2 polévková lžíce | Voda pitná |
šlehačka | |
1 polévková lžíce | Cukr moučkový |
1 polévková lžíce | Likér krémový - Baileys |
3 polévková lžíce | Sirup javorový |
1,5 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 40g |
---|---|
Cholesterol | 261,7mg |
Draslík | 68,8mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,3mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 260,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Tresť vanilková, Vejce slepičí, Citronová šťáva, Sirup javorový, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná, Cukr moučkový, Sirup javorový mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Dýňové pyré, Maizena - kukuřičný škrob, Mléko plnotučné, Smetana 33% (šlehačka), Máslo čerstvé, Mouka polohrubá, Mouka pšeničná hladká, Likér krémový - Baileys, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Koláč s javorovým sirupem a dýní postup přípravy receptu:
1 | Připravíme si krém: v míse si promícháme cukr s rozšlehanými 3 vajíčky a 2 lžícemi Maizeny (kukuřičným škrobem). |
2 | Smetanu s mlékem pomalu zahřejeme v rendlíku se silným dnem. Když mléko přijde k varu, odstavíme rendlík z plotny. Do horkého mléka se smetanou postupně zašleháme směs s cukrem a vajíčky. Vše nalijeme zpět do rendlíku a pomalu, za stálého míchání, znovu zahříváme, až začne směs houstnout. Šleháme a vaříme 1 minutu. Potom rendlík s krémem odstavíme z plotny, vmícháme vanilkovou příchuť a za občasného promíchání necháme krém vychladnout. Do vychladlého krému zašleháme 5 lžic dýňového pyré. |
3 | Rendlík s krémem zakryjeme potravinářskou fólií a dáme do chladničky minimálně na 3 hodiny. |
4 | Na přípravu koláče dáme do mísy 70 g hladké mouky, 70 g polohrubé mouky, špetku soli a přimícháme 2 lžíce javorového sirupu. |
5 | Změklé máslo nakrájíme na malé kousky a pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Pak pomalu přiléváme studenou vodu s rozmíchaným žloutkem a 1 lžičkou citronové šťávy. Promícháme a těsto dobře uhněteme. Těsto musí být polotuhé, hladké a vláčné. Nesmí se lepit. |
6 | Na mírně pomoučeném vále si těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. |
7 | Nastříháme si pečicí papír na velikost pečicí formy. Těsto položíme na střed papíru a vyválíme plát o síle 3 mm na tvar formy. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma. |
8 | (Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólii a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny v placce lehce zacelíme.) |
9 | Pomocí pečicího papíru těsto přeneseme a položíme (bez papíru) do pečicí formy. |
10 | Okraje vidličkou přitiskneme na okraje plechu a povrch na několika místech propíchneme vidličkou. |
11 | Na koláčový korpus navršíme krém, uhladíme a koláč vložíme do předehřáté trouby na 175 °C. Pomalu ho pečeme 40–45 minut dozlatova. Po 10–15 minutách můžeme koláč překrýt alobalem. Takto pečeme asi 15–20 minut. Pak alobal odložíme a koláč dopečeme dozlatova. |
12 | Vychlazenou smetanu vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme lžíci prosátého moučkového cukru, 1 lžíci likéru Baileys Cream a ještě chvilku šleháme. |
13 | Upečený koláč vyjmeme z trouby a necháme ho vychladnout. Vychladlý koláč ozdobíme šlehačkou, kterou ozdobně pokapeme javorovým sirupem a servírujeme. |
Poznámka
Krém do koláče si můžeme připravit i den dopředu.