Křehký koláč s batáty a pomerančem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Křehký koláč s batáty a pomerančem
Křehký koláč s batáty a pomerančem
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 40887 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
těsto | |
---|---|
120 g | Máslo čerstvé |
140 g | Mouka pšeničná hladká |
1 kávová lžička | Ocet vinný |
1 polévková lžíce | Pomerančová kůra |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
2 polévková lžíce | Voda pitná |
krém | |
420 g | Brambory sladké (Batáty) |
120 g | Cukr krupice |
1 ks | Cukr skořicový |
2 špetka | Hřebíček mletý |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 špetka | Muškátový oříšek |
2 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
1 špetka | Sůl |
300 g | Sýr Lučina - termizovaný |
1 polévková lžíce | Vaječný žloutek slepičí |
2 ks | Vejce slepičí |
8 dl | Voda pitná |
0,5 kávová lžička | Zázvor mletý |
šlehačka | |
1 polévková lžíce | Cukr moučkový |
1 polévková lžíce | Likér pomerančový |
2 ks | Pomeranče |
1,5 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 44g |
---|---|
Cholesterol | 262,3mg |
Draslík | 350,4mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 44,1mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 30,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Ocet vinný, Pomerančová kůra, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná, Brambory sladké (Batáty), Cukr krupice, Hřebíček mletý, Muškátový oříšek, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Vejce slepičí, Voda pitná, Zázvor mletý, Cukr moučkový, Pomeranče mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Cukr skořicový, Máslo čerstvé, Smetana 33% (šlehačka), Sýr Lučina - termizovaný, Likér pomerančový, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Křehký koláč s batáty a pomerančem postup přípravy receptu:
1 | Připravíme si těsto na křehký koláčový korpus. Omyjeme a osušíme pomeranč a kůru jemně nastrouháme. Do mísy prosejeme 140 g hladké mouky se špetkou soli. 120 g měkkého másla nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme, pak přimícháme vyšlehaný žloutek, 1 lžíci pomerančové kůry, 1 lžičku octa a 2 lžíce studené vody. |
2 | Těsto vařečkou promícháme a důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. |
3 | Nastříháme si pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 - 5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm). |
4 | Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pomocí pečícího papíru těsto lehce přeneseme do koláčové formy. Okraje těsta přitiskneme vidličkou o okraje pečící formy. Připravený koláč dáme na 30 minut do chladničky. |
5 | Batáty oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostky. Dáme je do hrnce, zalijeme 7-8 dl vody a uvaříme je doměkka. Vaříme je 20 minut. Uvařené batáty scedíme, dáme do mísy, rozmačkáme je na kaši, přidáme 1 špetku soli, 120 g krupicového cukru, 2 předem rozšlehaná vejce, skořicový cukr, 0.5 lžičky zázvoru, 2 špetky mletého hřebíčku, 2 špetky muškátového oříšku 2 lžíce rozehřátého másla, 300 g Lučiny, 2 dl smetany a 1 lžíci vaječného likéru. Vše vyšleháme na lehký krém. |
6 | Batátový krém dáme na připravený korpus, uhladíme a dáme do předem vyhřáté trouby na 200 °C. Pečeme 10 minut, pak teplotu snížíme na 175 °C a pečeme dalších 35-40 minut. |
7 | Vychlazenou smetanu vyšleháme elektrickým šlehačem do husté pěny. Přidáme lžíci prosátého moučkového cukru, 1 lžíci pomerančového likéru a ještě chvilku šleháme. |
8 | Omyjeme a oloupeme pomeranče. Opatrně je sloupneme i z bílé slupky tak, aby nám zbyly jen čisté plátky dužiny. Vychladlý koláč ozdobíme šlehačkou, pomerančem a podáváme. |