Recept

Koláč s masem a dušeným zelím

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 115 minut
Doba přípravy: 40 minut
Doba vaření: 75 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (52%)
ID receptu: 40922

Ingredience

zelná náplň
1 ks Bobkový list
1,5 kávová lžička Cukr krupice
1 kávová lžička Ocet vinný
1 polévková lžíce Olej olivový
0,5 kávová lžička Pepř černý mletý
80 g Slanina vepřová
1 kávová lžička Sůl
0,5 dl Voda pitná
500 g Zelí hlávkové bílé
masová náplň
1 ks Cibule
250 g Hovězí maso mleté
1 kávová lžička Kmín drcený
2 polévková lžíce Olej olivový
4 kávová lžička Pepř 4 barev
250 g Vepřové maso mleté
2 dl Voda pitná
2 stroužek Česnek
těsto
60 g Hera
140 g Mouka pšeničná hladká
60 g Máslo čerstvé
1 kávová lžička Ocet vinný
1 špetka Sůl
1 ks Vaječný žloutek slepičí
1 ks Vejce slepičí
2 polévková lžíce Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

29% Kalorie 565 kcal
Kilojoule 2 363kJ
8% Sacharidy 30 g
52% Tuky 39 g
19% Sodík 374 mg
42% Bílkoviny 24 g

Koláč s masem a dušeným zelím postup přípravy receptu:

1

Čerstvé zelí očistíme, hlávku rozkrojíme, odstraníme košťál a zelí pokrájíme na tenké nudličky. Slaninu pokrájíme na kostičky. V hlubší pánvi rozpálíme 1 lžíci oleje a slaninu osmažíme dozlatova. Pak na ni dáme pokrájené zelí, přimícháme k němu 1 lžičku soli, 0.5 lžičky pepře, 1.5 lžičky cukru, 1 bobkový list a 0.5 dl vody. Zelí promícháme a pod poklicí dusíme 10-15 minut doměkka. Pak poklici odkryjeme a zelí vydusíme ze zbytku vody. Zelí dochutíme solí, 1 lžičkou octa a necháme vychladnout.

2

Cibuli s česnekem očistíme a drobně pokrájíme. V pánvi rozpálíme olej a cibuli s česnekem zpěníme a osmažíme dorůžova. Přidáme mleté vepřové a hovězí maso, podle chuti sůl (asi 1 lžička), čerstvě pomletý pepř 4 barev a kmín. Vše promícháme a orestujeme asi 4 minuty. Pak přilijeme 2 dl vody a pod pokličkou maso dusíme 30 minut.

3

Připravíme těsto. Do mísy prosejeme 140 g hladké mouky se špetkou soli. 60 g měkkého másla s 60 g Hery nakrájíme na kousky. Těsto promícháme vidličkou, přimícháme vyšlehaný žloutek s 1 lžičkou octa a s 2 lžícemi studené vody.

4

Těsto vařečkou promícháme a důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.

5

Nastříháme pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto rozdělíme na 2 části. Jednu část položíme na střed pečícího papíru, vyválíme plát o síle 3 - 5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm). Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu a těsto dáme do formy. Okraje těsta přitiskneme vidličkou o okraje pečící formy, těsto propíchneme na několika místech vidličkou. Potom vyválíme stejným způsobem druhý plát těsta.

6

Na povrch připraveného koláče rozprostřeme podušené sladké zelí, na ně položíme masovou náplň. Druhé těsto položíme na náplně. Okraje těsta stlačíme k sobě, povrch těsta propíchneme na několika místech vidličkou, potřeme rozšlehaným vajíčkem a koláč dáme do předehřáté trouby na 220°C péct. Po 10 minutách snížíme teplotu na 170°C a koláč pečeme ještě 25-30 minut. Pečeme dozlatova. Koláč podáváme horký.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept