Hruškový koláč s marcipánovou drobenkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Hruškový koláč s marcipánovou drobenkou
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 40961 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
těsto | |
---|---|
1 kávová lžička | Citronová šťáva |
15 g | Cukr moučkový |
120 g | Máslo čerstvé |
140 g | Mouka pšeničná hladká |
0,5 polévková lžíce | Rum |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
2 polévková lžíce | Voda pitná |
náplň | |
80 g | Brusinky sušené |
1 polévková lžíce | Citronová šťáva |
1 ks | Cukr skořicový |
100 g | Cukr třtinový |
5 ks | Hrušky |
1 polévková lžíce | Med včelí |
5 polévková lžíce | Ořechy vlašské |
drobenka | |
80 g | Cukr krystal |
120 g | Marcipánová hmota surová |
6 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
100 g | Mouka polohrubá |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 79g |
---|---|
Cholesterol | 109,7mg |
Draslík | 247,7mg |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 5,1mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 45,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová šťáva, Cukr moučkový, Rum, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná, Citronová šťáva, Cukr třtinový, Hrušky, Med včelí, Ořechy vlašské, Cukr krystal mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Brusinky sušené, Cukr skořicový, Marcipánová hmota surová, Máslo čerstvé, Mouka polohrubá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Hruškový koláč s marcipánovou drobenkou postup přípravy receptu:
1 | Připravíme těsto. Do větší mísy prosejeme 140 g hladké mouky se špetkou soli a přimícháme 15 g moučkového cukru. 120 g změklého másla nakrájíme na malé kousky a pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Pak pomalu přiléváme studenou vodu s rozmíchaným žloutkem, 1 lžičkou citronové šťávy a 0.5 lžíce rumu.Promícháme a těsto dobře uhněteme. Těsto musí být polotuhé, hladké a vláčné. Nesmí se lepit. |
2 | Na mírně pomoučeném vále těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. Nastříháme pečící papír velikosti pečící formy. Těsto položíme na střed papíru, vyválíme plát o síle 3 mm na tvar pečící formy. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma. |
3 | Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky lehce zacelíme. Pečící papír s těstem přeneseme a těsto položíme na pečící formu. |
4 | Okraje vidličkou přitiskneme o okraje plechu s pečícím papírem. |
5 | Zralé hrušky omyjeme, rozkrájíme, zbavíme jádřinců a hrušky nakrájíme na kostičky. Dáme je do mísy, pokapeme 1 lžící citronové šťávy a promícháme s omytými sušenými brusinkami, 100 g třtinového cukru, 1 lžící medu, skořicovým cukrem a pokrájenými vlašskými ořechy. |
6 | Připravíme drobenku: do misky nasypeme 100 g polohrubé mouky, 80 g cukru krystalu, 120 g marcipánu a 6 lžic másla. Mouku s marcipánem a cukrem promícháme a pomocí prstů máslo zapracujeme tak, až se utvoří větší hrudky. |
7 | Zapneme troubu na 190 °C. Na koláčový korpus dáme hruškovou náplň, posypeme ji drobenkou a koláč vložíme do trouby a pečeme 35-40 minut dozlatova. |
8 | Hruškový koláč podáváme vychlazený. |