Recept

Slívový koláč s ořechy a karamelem

  • Česko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 70 minut
Doba přípravy: 35 minut
Doba vaření: 35 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (21%)
ID receptu: 40985
Kategorie: Koláče

Ingredience

náplň
1 ks Cukr skořicový
3 polévková lžíce Cukr třtinový
2 polévková lžíce Ořechy vlašské
800 g Slívy
těsto
1 polévková lžíce Citronová kůra
1 kávová lžička Citronová šťáva
50 g Hera
60 g Máslo čerstvé
2 polévková lžíce Minerální voda perlivá
140 g Mouka pšeničná hladká
1 špetka Sůl
1 ks Vaječný žloutek slepičí
drobenka
80 g Cukr krystal
70 g Máslo čerstvé
160 g Mouka pšeničná hrubá
0,5 kávová lžička Skořice mletá
karamel s rumem
100 g Cukr krystal
1 dl Rum
0,8 dl Smetana 12% (konzumní)

Nutriční hodnoty jedné porce

44% Kalorie 875 kcal
Kilojoule 3 660kJ
36% Sacharidy 131 g
43% Tuky 32 g
3% Sodík 67 mg
20% Bílkoviny 11 g

Slívový koláč s ořechy a karamelem postup přípravy receptu:

1

Velké masité slívy omyjeme, rozpůlíme, osušíme, vypeckujeme a dáme do mísy. Prosypeme třtinovým cukrem smíchaným se skořicovým cukrem.

2

Na těsto do mísy prosejeme 140 g hladké mouky se špetkou soli, přidáme 1 lžíci nastrouhané citronové kůry, 60 g másla a 50 g rostlinného ztuženého tuku, vše pokrájíme na menší kusy. Těsto nahrubo promícháme, pak přidáme žloutek, který jsme vyšlehali se lžičkou citrónové šťávy a 2 lžícemi minerální vody.

3

Těsto vařečkou promícháme a důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.

4

Nastříháme pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru, vyválíme plát o síle 3-5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm).

5

Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu. Okraje těsta přitiskneme vidličkou o okraje pečící formy.

6

Na drobenku do mísy nasypeme 80 g polohrubé mouky, 50 g cukru krystalu, 0.5 lžičky skořice a 50 g pokrájeného másla. Drobenku pomocí prstů zpracujeme tak, že se nám utvoří malé hrudky.

7

Poloviny slív poklademe jednu vedle druhé na povrch koláče, mezi ně poklademe čtvrtky vlašských ořechů a posypeme drobenkou. Pečeme v předehřáté troubě na 175-180 °C dozlatova 30-35 minut.

8

Mezitím do rendlíku se silnějším dnem dáme 100 g krystalového cukru, pomalu zahříváme a necháme rozpustit na karamel. Za stálého míchání cukr zhnědne, musíme dát pozor, aby se nepřipálil. Do bublajícího cukru pomalu nalijeme 1 dl rumu a 0.8 dl smetany. Dáváme pozor, protože ze začátku karamel velmi prská. Karamel s rumem necháme asi 30 sekund provařit. Karamel se musí znovu rozpustit.

9

Upečený koláč vyjmeme z trouby. Lžící nabíráme karamel a postupně koláč přeléváme. Koláč necháme vychladnout, pak ho nakrájíme a podáváme.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept