Drobenkový koláč s hruškami a borůvkami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Drobenkový koláč s hruškami a borůvkami
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 40991 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
ovocná náplň | |
---|---|
90 g | Borůvky |
3 polévková lžíce | Cukr krupice |
1 ks | Cukr vanilka |
7 ks | Hrušky |
těsto | |
120 g | Máslo čerstvé |
140 g | Mouka pšeničná hladká |
1 polévková lžíce | Pomerančová kůra |
1 kávová lžička | Pomerančová šťáva |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
2 polévková lžíce | Voda pitná |
drobenka | |
80 g | Cukr krystal |
80 g | Máslo čerstvé |
160 g | Mouka polohrubá |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 63g |
---|---|
Cholesterol | 101,7mg |
Draslík | 232,7mg |
Vláknina | 14g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 9,1mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 37,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Borůvky, Cukr krupice, Hrušky, Pomerančová kůra, Pomerančová šťáva, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná, Cukr krystal mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Máslo čerstvé, Mouka polohrubá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Drobenkový koláč s hruškami a borůvkami postup přípravy receptu:
1 | Zralé hrušky omyjeme, rozčtvrtíme, zbavíme jádřinců, pokrájíme na malé kostky a dáme do mísy. Přidáme k nim čerstvé omyté a okapané borůvky. Posypeme cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem a promícháme. |
2 | Na těsto do mísy prosejeme 140 g hladké mouky se špetkou soli, přidáme 1 lžíci nastrouhané pomerančové kůry, 120 g pokrájeného másla. Těsto nahrubo promícháme, přimícháme žloutek, který jsme vyšlehali s 1 lžičkou pomerančové šťávy a 2 lžícemi vody. |
3 | Těsto vařečkou promícháme a důkladně prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a odložíme do chladna na 30 minut. |
4 | Nastříháme pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru, vyválíme plát o síle 3-5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm). |
5 | Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu. Okraje těsta přitiskneme vidličkou o okraje pečící formy. |
6 | Připravíme drobenku: do mísy nasypeme 160 g polohrubé mouky, 80 g cukru krystalu a 80 g pokrájeného másla. Drobenku pomocí prstů zpracujeme tak, že se nám utvoří malé hrudky. |
7 | Na připravený korpus koláče poklademe ovoce a posypeme drobenkou. |
8 | Pečeme v předehřáté troubě na 175-180 °C dozlatova 30-40 minut. |
9 | Koláč nakrájíme a podáváme vychladlý. |