Celozrnný koláč s rebarborou a kokosovou drobenkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Celozrnný koláč s rebarborou a kokosovou drobenkou
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 40997 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
těsto | |
---|---|
1 polévková lžíce | Citronová kůra |
30 g | Cukr krupice |
120 g | Máslo čerstvé |
70 g | Mouka pšeničná celozrnná |
70 g | Mouka pšeničná hladká |
1 kávová lžička | Ocet vinný |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
2 polévková lžíce | Voda pitná |
drobenka | |
90 g | Cukr krystal |
4 polévková lžíce | Kokos strouhaný |
90 g | Máslo čerstvé |
140 g | Mouka polohrubá |
ovoce | |
200 g | Cukr krupice |
1 ks | Cukr vanilka |
80 g | Maliny |
600 g | Reveň (Rebarbora) |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 80g |
---|---|
Cholesterol | 103,7mg |
Draslík | 341,1mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 12,9mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 39,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Cukr krupice, Ocet vinný, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná, Cukr krystal, Cukr krupice, Maliny, Reveň (Rebarbora) mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná celozrnná, Mouka pšeničná hladká, Kokos strouhaný, Máslo čerstvé, Mouka polohrubá, Cukr vanilka mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Celozrnný koláč s rebarborou a kokosovou drobenkou postup přípravy receptu:
1 | Do mísy dáme 70 g hladké mouky, 70 g celozrnné mouky, špetku soli a přimícháme 30 g krupicového cukru a 1 lžíci nastrouhané citronové kůry. 120 g změklého másla nakrájíme na malé kousky a pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Pak pomalu přiléváme studenou vodu s rozmíchaným žloutkem a 1 lžičkou octa. Promícháme a těsto důkladně prohněteme. Těsto musí být polotuhé, hladké a vláčné. Nesmí se lepit. |
2 | Na mírně pomoučeném vále těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. |
3 | Nastříháme pečící papír velikosti pečící formy. Těsto položíme na střed papíru, vyválíme plát o síle 3 mm na tvar pečící formy. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma. |
4 | Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky lehce zacelíme. |
5 | Pomocí pečícího papíru těsto přeneseme a položíme do formy bez pečícího papíru. Okraje vidličkou přitiskneme o okraje plechu. |
6 | Na drobenku nasypeme do misky 140 g polohrubé mouky, 4 lžíce nastrouhaného kokosu, 90 g krystalového cukru a 90 g másla. Pomocí prstů drobenku zpracujeme na malé hrudky. |
7 | Omyjeme a necháme okapat maliny. Rebarboru omyjeme a oloupeme. Nakrájíme ji přibližně na 3cm kousky. V míse ji promícháme s krupicovým a vanilkovým cukrem. Maliny zlehka, abychom je moc nerozmačkali, promícháme s rebarborou. |
8 | Ovoce rozprostřeme na koláčový korpus, posypeme drobenkou a koláč dáme do předem vyhřáté trouby. Pečeme dozlatova při 180 °C přibližně 30-40 minut. |
9 | Koláč podáváme vychladlý. |