Koláč se sýrovým krémem a mangem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Koláč se sýrovým krémem a mangem
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 41038 |
Kategorie: | Studené předkrmy |
Ingredience
sýrový krém | |
---|---|
1 kávová lžička | Citronová kůra |
40 g | Mandle |
1 ks | Mango |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
1,5 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
0,5 kávová lžička | Sůl |
220 g | Sýr Lučina - termizovaný |
těsto | |
1 kávová lžička | Citronová šťáva |
120 g | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Minerální voda perlivá |
140 g | Mouka pšeničná hladká |
0,5 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 6g |
---|---|
Cholesterol | 84,9mg |
Draslík | 79,5mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 7,6mg |
Vitamín E | 1,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 16,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Mandle, Mango, Pepř bílý, Sůl, Citronová šťáva, Minerální voda perlivá, Sůl, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Smetana 33% (šlehačka), Sýr Lučina - termizovaný, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Koláč se sýrovým krémem a mangem postup přípravy receptu:
1 | Připravíme si sýrový krém: 220 g sýra Lučina vyšleháme s 1,5 dl smetany a 0,5 lžičkou bílého pepře, 0,5 lžičky soli a lžičkou nastrouhané citronové kůry. Mango omyjeme, oloupeme, rozkrojíme a zbavíme pecky. Ozdobně ho nakrájíme na plátky. Loupané mandle v pánvi nasucho osmažíme do zlatova. |
2 | Upečeme koláčový korpus. Do mísy prosejeme 140 g hladké mouky s 0,5 lžičkou soli. 120 g měkkého másla nakrájíme na kousky, těsto nahrubo vidličkou promícháme, poté přimícháme vyšlehaný žloutek se lžičkou citrónové šťávy a se 2 lžícemi minerální vody. |
3 | Těsto vařečkou promícháme, důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. |
4 | Nastříháme pečicí papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed papíru, vyválíme plát o síle 3 - 5 mm na tvar formy pečicího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma plechu s průměrem 22 - 23 cm. |
5 | Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečicí papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu. Okraje těsta přitiskneme vidličkou k okrajům pečicí formy. Těsto propíchneme na několika místech vidličkou a dáme do trouby, předehřáté na 170°C. Pečeme do zlatova 15 minut. |
6 | Upečený koláč vyjmeme, necháme vychladnout, natřeme sýrovým krémem, ozdobíme plátky manga a mandlemi. Poté jej nakrájíme a servírujeme. |
Poznámka
Podáváme studené.