Broskvový koláč s marcipánovou drobenkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Broskvový koláč s marcipánovou drobenkou
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 41047 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
drobenka | |
---|---|
80 g | Cukr krystal |
120 g | Marcipánová hmota surová |
80 g | Máslo čerstvé |
100 g | Mouka polohrubá |
náplň | |
1 kg | Broskve |
3 polévková lžíce | Brusinky |
110 g | Cukr krystal |
2 polévková lžíce | Likér Maraschino (Maraska) |
2 polévková lžíce | Maizena - kukuřičný škrob |
těsto | |
1 kávová lžička | Citronová šťáva |
30 g | Cukr moučkový |
70 g | Máslo čerstvé |
70 g | Mouka pšeničná hladká |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
2 polévková lžíce | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 63g |
---|---|
Cholesterol | 68,8mg |
Draslík | 255,9mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 8,4mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 21,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krystal, Broskve, Cukr krystal, Citronová šťáva, Cukr moučkový, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Marcipánová hmota surová, Máslo čerstvé, Mouka polohrubá, Brusinky, Likér Maraschino (Maraska), Maizena - kukuřičný škrob, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Broskvový koláč s marcipánovou drobenkou postup přípravy receptu:
1 | Na drobenku dáme do mísy 120 g rozdrobeného marcipánu, 100 g polohrubé mouky, 80 g másla a 80 g krystalového cukru. Směs prsty promícháme, zapracujeme máslo tak, že se utvoří malé hrudky. |
2 | Do větší mísy prosejeme 140 g hladké mouky se špetkou soli, přimícháme 15 g moučkového cukru. 60 g změklého másla nakrájíme na malé kousky a pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Pak pomalu přiléváme studenou vodu s rozmíchaným žloutkem a lžičkou octa. Promícháme, těsto dobře uhněteme. Musí být polotuhé, hladké a vláčné, nesmí se lepit. |
3 | Na mírně pomoučněném válu z těsta zformujeme váleček, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. (Takto odložené těsto vydrží v chladničce i 3 dny.) |
4 | Nastříháme pečicí papír na kusy o velikosti pečicí formy. Těsto položíme na střed papíru, ze kterého vyválíme plát o síle 3 mm ve tvaru formy. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma. |
5 | Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tak, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme do požadovaného tvaru. Trhliny lehce zacelíme. |
6 | Pomocí pečicího papíru těsto přeneseme a položíme (bez papíru) do pečicí formy. |
7 | Broskve omyjeme, oloupeme, vypeckujeme a pokrájíme na plátky. Vložíme je do mísy, promícháme se 2 lžícemi kukuřičného škrobu, sušenými brusinkami, 100 - 110 g krystalového cukru a ořechovým likérem. |
8 | Na korpus rozložíme ovocnou směs, posypeme drobenkou a dáme do předehřáté trouby péct. Prvních 10 minut pečeme při 200°C, pak teplotu snížíme a koláč dopečeme do zlatova při 185 - 190C° (přibližně 35 - 40 minut). |
9 | Upečený koláč necháme vychladnout, pak ho nakrájíme a podáváme. |
Poznámka
Servírujeme teplé.