Hovězí pečeně s brusinkovou omáčkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 135 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Hovězí pečeně s brusinkovou omáčkou
Celkový čas: | 135 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 120 minut |
Autor: | hrnek |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (25%) |
ID receptu: | 41085 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1 kg | Hovězí plec |
100 ml | Olej slunečnicový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 špetka | Sůl |
Omáčka | |
---|---|
1 polévková lžíce | Džem brusinkový |
2 polévková lžíce | Solamyl - bramborový škrob |
100 ml | Víno portské |
400 ml | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 11g |
---|---|
Cholesterol | 191,8mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 6,0mg |
Vitamín E | 11,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 7,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Hovězí plec, Olej slunečnicový, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Pepř černý mletý, Džem brusinkový, Solamyl - bramborový škrob, Víno portské, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Hovězí pečeně s brusinkovou omáčkou postup přípravy receptu:
1 | Troubu předehřejeme na 220 stupňů Celsia. Hovězí pečeni omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme a vložíme do pekáče s rozpáleným slunečnicovým olejem. Maso ze všech stran opečeme, poté vložíme do trouby a pečeme 90 minut. |
2 | Hotové maso vyjmeme a udržujeme v teple. |
3 | Z pekáče slijeme všechen tuk. Do pekáčku nalijeme zeleninový vývar, přivedeme k varu, potom přidáme brusinkový džem, důkladně promísíme. Škrob smícháme s portským vínem a přimícháme do pekáčku, osolíme, opepříme a ještě jednou důkladně promícháme. |
4 | Hovězí pečeni krájíme na plátky, servírujeme na připravené talíře a přelijeme brusinkovou omáčkou. |
Poznámka
Servírujeme teplé. Vhodnou přílohou jsou šťouchané brambory.
Těšila jsem se na sváteční pikantní jídlo. Bohužel je tato omáčka poměrně fádní i přes použité portské (nemělo čas předat jídlu svou skvělou chuť, protože se v pokrmu vaří jen do zhoustnutí omáčky a to je málo) a myslím, že hlavní důvod je v postupu. Pro případné další experimentátory doporučuji použít klasický cibulovo-zeleninový základ, zasmahnout hladkou mouku, pak přidat víno a výpek z masa a pořádně provařit. Pak teprve přidat brusinky. Bohužel recept tak, jak je napsaný, nemůžu s čistým svědomím doporučit.