Rýže ochucená šafránem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Rýže ochucená šafránem
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 41104 |
Kategorie: | Rýže |
Ingredience
1 ks | Cibule |
4 ks | Hřebíček |
1 špetka | Kardamom |
60 g | Kořeněné máslo Ghee |
200 g | Rýže dlouhozrnná |
0,5 kávová lžička | Šafrán |
1 ks | Skořice celá |
1 kávová lžička | Sůl |
1 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 11g |
---|---|
Cholesterol | 38,4mg |
Draslík | 89,4mg |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 33,3mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 2,8mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Hřebíček, Kardamom, Skořice celá, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Kořeněné máslo Ghee, Rýže dlouhozrnná, Šafrán mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Rýže ochucená šafránem postup přípravy receptu:
1 | Dlouhozrnnou rýži opláchneme pod proudem vody, necháme ji okapat. Šafrán nasypeme do šálku a zalijeme ho 1,5 polévkovou lžící vody. Necháme přibližně 10 minut máčet. |
2 | Mezitím připravíme wok, do kterého vložíme Ghee. Přidáme skořici a hřebíčky, orestujeme. |
3 | Cibuli zbavíme slupky, nasekáme nadrobno a nasypeme na pánev, vsypeme propláchnutou rýži, opékáme přibližně 5 minut. Potom vlijeme litr horké vody, osolíme, přidáme cukr, kardamom a počkáme,než začne směs vřít. Přilijeme vodu se šafránem. |
4 | Nakonec ztlumíme var a za mírné teploty rýži podusíme 25 minut. Musí vsáknout všechnu tekutinu. |
Poznámka
Servírujeme teplé. Použijeme jako přílohu k jiným pokrmům, lze konzumovat i samostatně.