Šátečky s bramborovo-sýrovou náplní - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Šátečky s bramborovo-sýrovou náplní
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 41153 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
náplň | |
---|---|
350 g | Brambory |
2 stroužek | Česnek |
2 ks | Cibule |
0,5 kávová lžička | Kmín drcený |
1 polévková lžíce | Kopr čerstvý |
150 g | Mangold |
1,5 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
200 g | Mozzarella |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 kávová lžička | Sůl |
100 g | Sýr Niva (Rokfór) |
0,5 l | Voda pitná |
těsto | |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
4 kávová lžička | Pepř 4 barev |
10 plátek | Těsto filo |
1 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 25g |
---|---|
Cholesterol | 101,1mg |
Draslík | 700,1mg |
Vláknina | 17g |
Vitamín A | 3g |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 27,1mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 23,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Česnek, Cibule, Kmín drcený, Kopr čerstvý, Mangold, Sůl, Sýr Niva (Rokfór), Voda pitná, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mozzarella, Pepř černý mletý, Máslo čerstvé, Pepř 4 barev, Těsto filo mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Šátečky s bramborovo-sýrovou náplní postup přípravy receptu:
1 | Brambory očistíme, omyjeme a rozkrájíme na malé kostičky. Očištěnou a omytou jarní cibuli s česnekem pokrájíme nadrobno. Mladé mangoldové listy omyjeme a pokrájíme na proužky. Brambory dáme do rendlíku, zalijeme 0.5 litrem vody a vaříme 7-10 minut doměkka. Pak je scedíme, rozmačkáme a ochutíme solí a drceným kmínem. |
2 | V pánvi na rozpáleném másle zpěníme cibuli, přidáme mangold, krátce orestujeme, pak dochutíme česnekem. Pod pokličkou dusíme 3 minuty. Odkryjeme pokličku a mangold smažíme ještě několik minut do doby, až se vyvaří tekutina a necháme vychladnout. Přimícháme nastrouhaný sýr Mozzarellu se sýrem Nivou. Směs dochutíme solí, pepřem a drobně pokrájeným omytým koprem. |
3 | Na vál rozložíme plátky těsta Filo. Jeden plát těsta potřeme rozpuštěným máslem a zakryjeme druhým plátem těsta. Ostatní těsto než zpracujeme zakryjeme vlhkou utěrkou, aby neoschlo. Slepené pláty rozkrojíme na 3 dlouhé pruhy. Na spodní konec jednoho pruhu dáme lžíci bramborové náplně a spodní konec těsta přehneme přes náplň, že utvoříme šáteček - trojúhelník. Rádýlkem šáteček odkrojíme od pruhu těsta. Okraje potřeme rozšlehaným vajíčem a přitiskneme je k sobě. |
4 | Takto zpracujeme i ostatní šátečky. Položíme je na plech s pečícím papírem tak, že spojení těsta bude vespod. |
5 | Šátečky potřeme vajíčkem, posypeme hrubě pomletým pepřem 4 barev a upečeme v předehřáté troubě na 190°C. Pečeme je 25 minut dozlatova, podáváme ihned, horké. |