Šátečky se sýrovou náplní - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Šátečky se sýrovou náplní
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 41159 |
Kategorie: | Jednohubky, Kanapky, Tapas |
Ingredience
náplň | |
---|---|
1 stroužek | Česnek |
4 ks | Cibulka jarní |
350 g | Cuketa |
1 polévková lžíce | Kopr čerstvý |
1,5 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
150 g | Špenát listový čerstvý |
1 kávová lžička | Sůl |
2 špetka | Sůl mořská |
150 g | Sýr Lučina - termizovaný |
200 g | Sýr tavený smetanový |
0,5 l | Voda pitná |
těsto | |
2 kávová lžička | Kmín celý |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 kávová lžička | Sůl mořská |
10 plátek | Těsto filo |
1 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 9g |
---|---|
Cholesterol | 109,8mg |
Draslík | 588,3mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 4g |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 31,5mg |
Vitamín E | 1,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 23,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibulka jarní, Cuketa, Kopr čerstvý, Pepř bílý, Špenát listový čerstvý, Sůl, Voda pitná, Kmín celý, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Smetana 33% (šlehačka), Sůl mořská, Sýr Lučina - termizovaný, Sýr tavený smetanový, Máslo čerstvé, Sůl mořská, Těsto filo mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Šátečky se sýrovou náplní postup přípravy receptu:
1 | Omyjeme a oloupeme cuketu. Rozkrájíme ji na malé kostičky, dáme je do hrnce, zalijeme 5 dl vody a 7 minut je povaříme. Pak je scedíme, necháme odkapat pak je v míse rozmixujeme. K cuketě přidáme tavený smetanový sýr, sýr Lučinu, smetanu, sůl, bílý pepř a směs vyšleháme do lehkého krému. |
2 | Očištěnou a omytou jarní cibulku s koprem pokrájíme nadrobno. Mladé špenátové listy omyjeme a pokrájíme na proužky. V pánvi na rozpáleném másle zpěníme jarní cibulku, přidáme špenát, krátce ho orestujeme, pak ho dochutíme česnekem, černým pepřem a mořskou solí. Pod pokličkou dusíme 3 minuty. Odkryjeme pokličku a špenát vydusíme z vody. |
3 | Na vál si rozložíme plátky těsta Filo. Jeden plát těsta potřeme rozpuštěným máslem a zakryjeme ho druhým plátem těsta. Ostatní těsto než ho zpracujeme zakryjeme vlhkou utěrkou, aby nám neoschlo. Slepené pláty rozkrojíme na 3 dlouhé pruhy. Na spodní konec jednoho pruhu dáme lžíci špenátové náplně, na ni dáme lžíci sýrového krému. Spodní konec těsta přehneme přes náplň tak, že si utvoříme šáteček. Rádýlkem ho odkrojíme od pruhu těsta. Okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem a přitiskneme je k sobě. |
4 | Takto zpracujeme i ostatní šátečky. Položíme je na plech s pečícím papírem tak, že spojení těsta bude vespod. |
5 | Šátečky potřeme vajíčkem, posypeme hrubou solí, kmínem a upečeme je v předehřáté troubě na 190°C. Pečeme je 20-25 minut dozlatova, podáváme ihned horké. |