Řecké šátečky s hrozinkami a sýrovým krémem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Řecké šátečky s hrozinkami a sýrovým krémem
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 41166 |
Kategorie: | Krémy, polevy |
Ingredience
náplň | |
---|---|
4 ks | Cibulka jarní |
100 g | Hrozinky |
2 polévková lžíce | Maizena - kukuřičný škrob |
1,5 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
1 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
0,5 kávová lžička | Sůl |
100 g | Sýr Lučina - termizovaný |
20 g | Sýr matador smetanový |
0,5 l | Voda pitná |
150 g | Zelí hlávkové bílé |
těsto | |
1,5 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce | Sezam - semena |
10 plátek | Těsto filo |
1 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 13g |
---|---|
Cholesterol | 90,4mg |
Draslík | 173,4mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 287,6mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 17,1mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibulka jarní, Pepř bílý, Sůl, Voda pitná, Zelí hlávkové bílé, Sezam - semena, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hrozinky, Maizena - kukuřičný škrob, Máslo čerstvé, Smetana 33% (šlehačka), Sýr Lučina - termizovaný, Sýr matador smetanový, Máslo čerstvé, Těsto filo mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Řecké šátečky s hrozinkami a sýrovým krémem postup přípravy receptu:
1 | Tavený smetanový sýr, sýr Lučinu, smetanu, 2 lžíce kukuřičného škrobu, sůl a bílý pepř dáme do mísy a směs vyšleháme do lehkého krému. Omyjeme zlaté hrozinky a necháme je okapat, pak je zamícháme do krému. Listy sladkého zelí omyjeme a spaříme horkou vodou, pak vykrojíme tvrdý střed, listy poskládáme na sebe a nakrájíme na pruhy široké asi 3-4 cm. |
2 | Očištěnou a omytou jarní cibulku pokrájíme nadrobno. V pánvi na rozpáleném másle cibulku zpěníme. |
3 | Na vál si rozložíme plátky těsta Filo. Jeden plát těsta potřeme rozpuštěným máslem a zakryjeme ho druhým plátem těsta. Ostatní těsto než ho zpracujeme zakryjeme vlhkou utěrkou, aby nám neoschlo. Slepené pláty rozkrojíme na 3 dlouhé pruhy. |
4 | Na spodní konec jednoho pruhu dáme lžíci několik plátků zelného listu, na ně položíme lžíci cibule a lžíci sýrového krému. Spodní konec těsta přehneme přes náplň tak, že si utvoříme šáteček. Rádýlkem ho odkrojíme od pruhu těsta. Okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem a přitiskneme je k sobě. |
5 | Takto zpracujeme i ostatní šátečky. Položíme je na plech s pečícím papírem tak, že spojení těsta bude vespod. |
6 | Šátečky potřeme zbylým máslem, posypeme sezamovými semínky a upečeme je v předehřáté troubě na 190°C. Pečeme je 15-20 minut dozlatova a podáváme ihned horké. |