Brambory zapečené v sýrové omáčce - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Brambory zapečené v sýrové omáčce
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | kuba |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 41225 |
Kategorie: | Brambory |
Ingredience
2,5 kg | Brambory |
3 l | Voda pitná |
Na omáčku | |
---|---|
2 ks | Bujón zeleninový |
100 g | Cibule |
80 g | Máslo čerstvé |
400 ml | Mouka pšeničná hladká |
0,3 kávová lžička | Pepř černý mletý |
100 g | Smetana 33% (šlehačka) |
0,3 kávová lžička | Sůl |
0,5 kávová lžička | Sýr Ementál (Primátor) |
Na vymazání | |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
Na posypání | |
1 polévková lžíce | Pažitka |
50 g | Sýr Parmezán |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 54g |
---|---|
Cholesterol | 48,4mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 22g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 49,9mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 35,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Voda pitná, Cibule, Sůl, Pažitka, Sýr Parmezán mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Bujón zeleninový, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Pepř černý mletý, Smetana 33% (šlehačka), Sýr Ementál (Primátor), Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Brambory zapečené v sýrové omáčce postup přípravy receptu:
1 | V 1.5l vody vaříme 10 minut zeleninový bujón, malé brambory ve slupce zalijeme vroucí vodou a uvaříme zhruba 20 minut do poloměkka, scedíme a necháme vychladnout, ementál a parmazán jemně nastrouháme, pažitku nasekáme nadrobno, cibuli nakrájíme nadrobno. |
2 | Uvařené brambory oloupeme a rozpůlíme. |
3 | Na másle v rendlíku zpěníme cibuli, zaprášíme moukou a usmažíme dozlatova. Poté zašleháme smetanu a zeleninový vývar a povaříme alespoň deset minut. Stáhneme z plamene a necháme omáčku za občasného míchání zchladnout. Do omáčky vmícháme nastrouhaný ementál, sůl a pepř. |
4 | Zapékací mísu, kterou jsme vymazali máslem, poklademe bramborami, přelijeme sýrovou omáčkou a v troubě předehřáté na 180°C pečeme zhruba čtvrt hodiny. Před koncem pečení posypeme brambory parmazánem a dopečeme. Ihned podáváme posypané pažitkou. |