Rýžový nákyp se švestkami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Rýžový nákyp se švestkami
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | ruda |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (15%) |
ID receptu: | 41250 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
100 g | Cukr krupice |
50 g | Cukr moučkový |
30 g | Máslo čerstvé |
3 dl | Mléko polotučné |
2 polévková lžíce | Pomerančová šťáva |
300 g | Rýže loupaná |
30 g | Strouhanka |
1 špetka | Sůl |
200 g | Švestky |
300 g | Švestky sušené |
4 ks | Vejce slepičí |
0,5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 105g |
---|---|
Cholesterol | 174,6mg |
Draslík | 518,5mg |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 4,6mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 8,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Cukr moučkový, Pomerančová šťáva, Rýže loupaná, Strouhanka, Sůl, Švestky, Švestky sušené, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Rýžový nákyp se švestkami postup přípravy receptu:
1 | Do hrnce nalijeme vodu, vsypeme cukr, pomerančovou šťávu, přidáme švestky a povaříme přibližně 3 minuty. |
2 | Mléko vylijeme do jiného hrnce, přisypeme rýži, osolíme a za stálého míchání povaříme do poloměkka, asi 5 minut, a necháme vychladnout. |
3 | Máslo, cukr moučku dáme do misky, vejce rozklepneme, žloutky oddělíme, dáme do misky a rozšleháme do pěny. Z bílku vyšleháme tuhý sníh. Do uvařené rýže přimícháme vyšlehané žloutky, uvařené vychladlé švestky i s vodou, zlehka promícháme a vylijeme do máslem vymaštěné a strouhankou vysypané formy. Připravený vyšlehaný sníh vylijeme na povrch směsi ve formě, kterou vložíme do předehřáté trouby přibližně na 30 minut zapéct. |
4 | Zapečený nákyp porcujeme na mělké talíře. |
Poznámka
Rýžový nákyp podáváme teplý, ale je chutný také studený.