Hovězí pečeně na zelenině se smetanou (svíčková) - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Hovězí pečeně na zelenině se smetanou (svíčková)
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | novakovaj |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (23%) |
ID receptu: | 4141 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
50 g | Celer bulvový |
1 ks | Cibule |
1 ks | Citrony |
750 g | Hovězí kýta |
1 kávová lžička | Máslo čerstvé |
1 kávová lžička | Mouka pšeničná hrubá |
50 g | Mrkev kořen |
50 g | Petržel kořen |
50 g | Slanina vepřová |
0,5 l | Smetana 12% (konzumní) |
1 kávová lžička | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 4g |
---|---|
Cholesterol | 97,5mg |
Draslík | 465,0mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 641,0mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 21,8mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 75,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer bulvový, Cibule, Citrony, Hovězí kýta, Petržel kořen, Slanina vepřová, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hrubá, Mrkev kořen, Smetana 12% (konzumní) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Hovězí pečeně na zelenině se smetanou (svíčková) postup přípravy receptu:
1 | Očistíme si maso, odblaníme, protkneme plátky slaniny a osolíme. |
2 | Zbylou slaninu nakrájíme na drobno, vyškvaříme v kastrole. Poté přidáme máslo a pokrájenou zeleninu s cibulí. Zeleninu osmahneme a pak přidáme maso, které opečeme ze všech stran. Poté maso podlijeme vývarem a dáme péct do trouby. Nejdříve přikryté, později odkryté. |
3 | Jakmile je maso měkké, vyjmeme jej a do šťávy vmícháme smetanu smíchanou s hrubou moukou. Za stálého míchání krátce povaříme. |
4 | Dle chuti a potřeby přidáme před povařením strouhanou citrónovou kůru a po odstavení z ohně citrónovou šťávu. |
5 | Jako přílohu podáváme knedlíky anebo makaróny. |
Poznámka
Maso může být ze svíčkové, roštěnce nebo kýty. Pokud máme maso ze staršího kusu, naložíme jej 1 - 2 dny před přípravou do marinády ze zředěného octa, cibule a koření. Marinádu poté spotřebujeme na podlévání masa při pečení.