Lískooříškové košíčky s broskvemi a malinami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Lískooříškové košíčky s broskvemi a malinami
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 41426 |
Kategorie: | Zákusky |
Ingredience
150 g | Maliny |
25 g | Želatina |
krém | |
---|---|
120 g | Cukr krupice |
1 ks | Cukr vanilka |
2 polévková lžíce | Maizena - kukuřičný škrob |
150 g | Máslo čerstvé |
2,3 dl | Mléko plnotučné |
1,2 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
2 špetka | Sůl |
3 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Košíčky z lískooříškového těsta [41386] | |
1 kávová lžička | Citronová šťáva |
15 g | Cukr moučkový |
60 g | Máslo čerstvé |
100 g | Mouka pšeničná hladká |
35 g | Ořechy lískové |
1 špetka | Sůl |
1 kávová lžička | Tresť mandlová |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
2 polévková lžíce | Voda pitná |
Lískooříškové košíčky s broskvemi a malinami | |
1 kg | Kompot broskvový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 51g |
---|---|
Cholesterol | 236,0mg |
Draslík | 190,7mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 8,9mg |
Vitamín E | 1,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 208,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Maliny, Želatina, Cukr krupice, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Citronová šťáva, Cukr moučkový, Ořechy lískové, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Maizena - kukuřičný škrob, Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Smetana 33% (šlehačka), Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Tresť mandlová, Kompot broskvový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Lískooříškové košíčky s broskvemi a malinami postup přípravy receptu:
1 | Košíčky z lískooříškového těsta [41386]: |
2 | Do větší mísy prosijeme 100 g hladké mouky, 35 g pomletých lískových oříšků, 1 špetku soli a přimícháme 15 g moučkového cukru. Poté 60 g změklého másla nakrájíme na malé kousky a pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Pomalu přiléváme studenou vodu s 1 rozmíchaným žloutkem, 1 lžičkou mandlové tresti a 1 lžičkou citronové šťávy. Promícháme a těsto dobře uhněteme. Těsto musí být polotuhé, hladké a vláčné. Nesmí se lepit. |
3 | Na mírně pomoučeném vále si těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna minimálně na 30 minut uležet. |
4 | Nastříháme si pečící papír velikosti pečící formy. Těsto položíme na střed papíru, z kterého vyválíme plát o síle 5 mm . |
5 | Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na sílu přibližně 5 mm. Kulatou formičkou o průměru 8-12 cm (podle toho, jak velké chceme košíčky mít) vykrojíme kolečka, která potom vtlačíme do formiček na košíčky - tarteletek. |
6 | Dáme je na horký plech, zakryjeme pečícím papírem, zatížíme druhým plechem a pečeme v předehřáté troubě na 220°C 5 minut. Potom odstraníme zátěž s papírem a košíčky dopečeme při 175°C dozlatova. Pečeme přibližně 5 minut. Vyjmeme je z trouby, necháme vychladnout a pomocí nože je opatrně vyklopíme. Můžeme si pomoci i tak, že horké formičky obrátíme dnem vzhůru a zakryjeme je na 1 minutu mokrou utěrkou. Takto se dají též lehčeji z formičky vyklopit. Naplníme je až po vychladnutí. |
7 | Připravíme krém: do misky dáme čerstvé žloutky, které vidličkou rozšleháme, přidáme 2 lžíce Maizeny, 2 špetky soli, 1 vanilkový cukr a 120 g cukru krupice. Do rendlíku nalijeme 7 dl smetany s 7 dl plnotučného mléka a za stálého míchání pomalu zahřejeme. Když přijde mléko se smetanou k varu, odstavíme ho z plotny a horkou tekutinu postupně zašleháme do žloutkové směsi, kterou jsme si připravili. Vše vrátíme zpět do rendlíku a pomalu směs, za stálého míchání, znovu zahříváme, až do doby, kdy začne houstnout. Šleháme a vaříme 2-3 minuty. Potom rendlík s krémem odstavíme z plotny, necháme trochu vychladnout a zašleháme máslo. |
8 | Krém zakryjeme potravinářskou fólií a dáme do chladničky minimálně na 3 hodiny. |
9 | Kompotované broskve scedíme, šťávu zachytíme. Maliny omyjeme a necháme oschnout. Do 5-6 dl studené broskvové šťávy z kompotu zamícháme 25 g želatiny a necháme ji 10-15 minut nabobtnat. Poté ji v rendlíku ve vodní lázni ohřejeme na 60°C, až do úplného rozpuštění. |
10 | Košíčky naplníme krémem, na každý položíme 1/2 broskve, ozdobíme malinami a štětcem na pečení potřeme ovoce želatinou. Necháme zatuhnout a podáváme. |