Recept

Lískooříškové košíčky s broskvemi a malinami

  • Česko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 65 minut
Doba přípravy: 40 minut
Doba vaření: 25 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (55%)
ID receptu: 41426
Kategorie: Zákusky

Ingredience

150 g Maliny
25 g Želatina
krém
120 g Cukr krupice
1 ks Cukr vanilka
2 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
150 g Máslo čerstvé
2,3 dl Mléko plnotučné
1,2 dl Smetana 33% (šlehačka)
2 špetka Sůl
3 ks Vaječný žloutek slepičí
Košíčky z lískooříškového těsta [41386]
1 kávová lžička Citronová šťáva
15 g Cukr moučkový
60 g Máslo čerstvé
100 g Mouka pšeničná hladká
35 g Ořechy lískové
1 špetka Sůl
1 kávová lžička Tresť mandlová
1 ks Vaječný žloutek slepičí
2 polévková lžíce Voda pitná
Lískooříškové košíčky s broskvemi a malinami
1 kg Kompot broskvový

Nutriční hodnoty jedné porce

29% Kalorie 578 kcal
Kilojoule 2 419kJ
17% Sacharidy 62 g
46% Tuky 35 g
5% Sodík 108 mg
16% Bílkoviny 9 g

Lískooříškové košíčky s broskvemi a malinami postup přípravy receptu:

1

Košíčky z lískooříškového těsta [41386]:

2

Do větší mísy prosijeme 100 g hladké mouky, 35 g pomletých lískových oříšků, 1 špetku soli a přimícháme 15 g moučkového cukru. Poté 60 g změklého másla nakrájíme na malé kousky a pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Pomalu přiléváme studenou vodu s 1 rozmíchaným žloutkem, 1 lžičkou mandlové tresti a 1 lžičkou citronové šťávy. Promícháme a těsto dobře uhněteme. Těsto musí být polotuhé, hladké a vláčné. Nesmí se lepit.

3

Na mírně pomoučeném vále si těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna minimálně na 30 minut uležet.

4

Nastříháme si pečící papír velikosti pečící formy. Těsto položíme na střed papíru, z kterého vyválíme plát o síle 5 mm .

5

Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na sílu přibližně 5 mm. Kulatou formičkou o průměru 8-12 cm (podle toho, jak velké chceme košíčky mít) vykrojíme kolečka, která potom vtlačíme do formiček na košíčky - tarteletek.

6

Dáme je na horký plech, zakryjeme pečícím papírem, zatížíme druhým plechem a pečeme v předehřáté troubě na 220°C 5 minut. Potom odstraníme zátěž s papírem a košíčky dopečeme při 175°C dozlatova. Pečeme přibližně 5 minut. Vyjmeme je z trouby, necháme vychladnout a pomocí nože je opatrně vyklopíme. Můžeme si pomoci i tak, že horké formičky obrátíme dnem vzhůru a zakryjeme je na 1 minutu mokrou utěrkou. Takto se dají též lehčeji z formičky vyklopit. Naplníme je až po vychladnutí.

7

Připravíme krém: do misky dáme čerstvé žloutky, které vidličkou rozšleháme, přidáme 2 lžíce Maizeny, 2 špetky soli, 1 vanilkový cukr a 120 g cukru krupice. Do rendlíku nalijeme 7 dl smetany s 7 dl plnotučného mléka a za stálého míchání pomalu zahřejeme. Když přijde mléko se smetanou k varu, odstavíme ho z plotny a horkou tekutinu postupně zašleháme do žloutkové směsi, kterou jsme si připravili. Vše vrátíme zpět do rendlíku a pomalu směs, za stálého míchání, znovu zahříváme, až do doby, kdy začne houstnout. Šleháme a vaříme 2-3 minuty. Potom rendlík s krémem odstavíme z plotny, necháme trochu vychladnout a zašleháme máslo.

8

Krém zakryjeme potravinářskou fólií a dáme do chladničky minimálně na 3 hodiny.

9

Kompotované broskve scedíme, šťávu zachytíme. Maliny omyjeme a necháme oschnout. Do 5-6 dl studené broskvové šťávy z kompotu zamícháme 25 g želatiny a necháme ji 10-15 minut nabobtnat. Poté ji v rendlíku ve vodní lázni ohřejeme na 60°C, až do úplného rozpuštění.

10

Košíčky naplníme krémem, na každý položíme 1/2 broskve, ozdobíme malinami a štětcem na pečení potřeme ovoce želatinou. Necháme zatuhnout a podáváme.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept