Zakrytý jablečný koláč - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zakrytý jablečný koláč
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | hrnek |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (25%) |
ID receptu: | 41531 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
1 polévková lžíce | Cukr krupice |
1 polévková lžíce | Cukr moučkový |
500 g | Listové těsto |
1 ks | Vaječný bílek slepičí |
Jablečné pyré | |
---|---|
50 g | Brusinky sušené |
50 g | Cukr krupice |
1 ks | Cukr vanilka |
1 ks | Jablka |
150 ml | Voda pitná |
Náplň | |
25 g | Cukr třtinový |
25 g | Hrozinky |
2 ks | Jablka |
25 g | Máslo čerstvé |
1 kávová lžička | Pomerančová kůra |
1 špetka | Skořice mletá |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 26g |
---|---|
Cholesterol | 22,5mg |
Draslík | 93,9mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 4,1mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Cukr moučkový, Vaječný bílek slepičí, Cukr krupice, Jablka, Voda pitná, Cukr třtinový, Jablka, Pomerančová kůra, Skořice mletá mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Listové těsto, Brusinky sušené, Cukr vanilka, Hrozinky, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zakrytý jablečný koláč postup přípravy receptu:
1 | Jablka omyjeme, oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kostičky. |
2 | Do hrnce vložíme kousky jednoho jablka, přidáme cukr, sušené brusinky, vanilkový cukr a 150 ml vody. Přivedeme k varu a za občasného míchání přivedeme k varu. Vaříme asi 10 minut, pak za pomoci ručního mixéru rozmixujeme na pyré. |
3 | Z listového těsta vyválíme kruh a vložíme ho na pečícím papírem vyložený plech. Zbytek jablek smícháme s hrozinkami, cukrem, máslem, skořicí a pomerančovou kůrou. Takto připravenou směs naklademe do středu těsta, okraje potřeme vodu a spojíme do uzlíčku. Přiklopíme druhým plechem vyloženým pečícím papírem a opatrně převrátíme. Odstraníme vrchní pečící papír a uzlík opatrně vyválíme. Těsto potřeme bílkem a posypeme cukrem. Ostrým nožem povrch těsta třikrát prořízneme a vložíme na 20 minut odpočívat do chladničky. |
4 | Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia a vložíme do ní plech s koláčem. Pečeme asi 30 minut. Po upečení koláč necháme trochu zchladnout, nakrájíme ho na dílky a servírujeme přelitý jablečným pyré. |