Pivní jablečný koláč s vlašskými ořechy - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pivní jablečný koláč s vlašskými ořechy
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | hrnek |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (25%) |
ID receptu: | 41534 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
60 g | Cukr třtinový |
0,3 kávová lžička | Hřebíček mletý |
1 kávová lžička | Kypřicí prášek do pečiva |
4 polévková lžíce | Med včelí |
2 polévková lžíce | Melasa |
140 g | Mouka polohrubá |
130 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
0,3 kávová lžička | Muškátový oříšek |
170 ml | Olej slunečnicový |
250 ml | Pivo tmavé 10% 3,7% obj. |
1 kávová lžička | Skořice mletá |
0,5 kávová lžička | Soda jedlá |
1 špetka | Sůl |
3 ks | Vejce slepičí |
10 g | Zázvor celý |
Karamelizovaná jablka | |
---|---|
1 špetka | Badyán |
100 g | Cukr třtinový |
4 ks | Jablka |
2 polévková lžíce | Limetková šťáva |
75 g | Máslo čerstvé |
Pivní jablečný koláč s vlašskými ořechy | |
100 g | Ořechy vlašské |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 47g |
---|---|
Cholesterol | 82,6mg |
Draslík | 252,2mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 4,3mg |
Vitamín E | 7,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 12,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr třtinový, Hřebíček mletý, Kypřicí prášek do pečiva, Med včelí, Melasa, Muškátový oříšek, Olej slunečnicový, Skořice mletá, Soda jedlá, Sůl, Vejce slepičí, Zázvor celý, Cukr třtinový, Jablka, Limetková šťáva, Ořechy vlašské mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka polohrubá, Mouka pšeničná hladká T 650, Pivo tmavé 10% 3,7% obj., Badyán, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Pivní jablečný koláč s vlašskými ořechy postup přípravy receptu:
1 | Do kastrolu nalijeme pivo, přidáme melasu a med, minutu povaříme. Sundáme ze sporáku a přidáme jedlou sodu. |
2 | Jablka omyjeme, oloupeme, zbavíme jádřince, nakrájíme na měsíčky a zakápneme limetkovou šťávou. |
3 | V pánvi rozpálíme máslo, přidáme cukr, promícháme, přidáme badyán a necháme zkaramelizovat. Když směs začne zlátnout, přidáme jablka, vlašské ořechy a na mírném ohni necháme 10 minut probublávat. |
4 | V míse smícháme hladkou a polohrubou mouku, přidáme kypřící prášek do pečiva, mletý hřebíček, muškátový oříšek a špetku soli. |
5 | Troubu předehřejeme na 170 stupňů Celsia. V míse ušleháme vejce s cukrem, přimícháme olej, pivo s melasou a medem a postupně přimícháváme mouku a strouhaný zázvor. Vše důkladně promícháme. |
6 | Zapékací formu vymažeme máslem a na dno naskládáme zkaramelizovaná jablka, vše zalijeme těstem. Vložíme do trouby a pečeme asi 50 minut. |
7 | Po upečení necháme koláč vychladnout, pak ho vyklopíme na tác a podáváme. |