Vol-au-vents s pěnou z lesních jahod - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vol-au-vents s pěnou z lesních jahod
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 41538 |
Kategorie: | Poháry, ovoce |
Ingredience
košíčky | |
---|---|
500 g | Listové těsto |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká |
1,5 dl | Voda pitná |
šlehačka | |
1 polévková lžíce | Cukr moučkový |
2,5 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
sníh | |
90 g | Cukr krupice |
3 ks | Vaječný bílek slepičí |
jahodové pyré | |
230 g | Jahody lesní |
1,5 dl | Malinová šťáva |
1,5 polévková lžíce | Želatina |
na ozdobu | |
170 g | Jahody lesní |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 60g |
---|---|
Cholesterol | 70,8mg |
Draslík | 33,0mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Voda pitná, Cukr moučkový, Cukr krupice, Vaječný bílek slepičí, Želatina mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Listové těsto, Mouka pšeničná hladká, Smetana 33% (šlehačka), Jahody lesní, Malinová šťáva, Jahody lesní mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Vol-au-vents s pěnou z lesních jahod postup přípravy receptu:
1 | Upečeme košíčky z listového těsta "vol-au vents". Vál nepatrně pomoučíme. Velmi zlehka rozválíme listové těsto na sílu 5-7 mm. Formičkou o průměru 12 cm vykrojíme 12 koleček. Ze 6 velkých koleček vykrojíme menší kolečka formičkou o průměru 10 cm. |
2 | Velká kolečka potřeme vodou a na ně opatrně položíme vykrojené okraje široké 2 cm. Po upečení vytvoří misku. Vše položíme na plech s pečícím papírem. Okraje vytvořených misek a zbylá malá kolečka potřeme též vodou. Malá kolečka používáme jako pokličku k naplněným miskám. |
3 | Pečeme v předehřáté troubě na 200°C. Na dno trouby dáme misku s vodou (1 dl). Pečeme asi 10 minut dozlatova, vyjmeme z trouby a necháme vychladnout. |
4 | Omyjeme a osušíme 400 g lesních jahod. 230 g jahod rozmixujeme. Do rendlíku dáme 1.5 lžíce želatiny, zalijeme ji 1.5 dl jahodové šťávy. Necháme ji ve šťávě asi 10 minut nabobtnat, pak začneme pomalu zahřívat a za stálého míchání ji necháme rozpustit. Potom želatinu pomalu zahříváme asi na 60°C. Rendlík odstavíme z plotny a necháme želatinu vychladnout. Pak ji důkladně promícháme s rozmixovanými jahodami. |
5 | Na šlehačku vyšleháme elektrickou metlou vychlazenou smetanu do husté pěny. Přidáme lžíci prosátého moučkového cukru a chvilku ještě šleháme. Šlehačka by měla minimálně zdvojnásobit objem. |
6 | Na sníh vyšleháme bílky, které mají pokojovou teplotu. Vyšleháme je čistou elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme postupně lžicí krupicového cukru a chvilku ještě šleháme. Sníh z bílků by měl být tuhý, pevný. Dáváme pozor, abychom sníh nepřešlehali. |
7 | Do jahodového pyré postupně zapracujeme šlehačku a potom zapracujeme sníh. |
8 | Košíčky naplníme jahodovou pěnou, ozdobíme zbytkem lesních jahod a servírujeme. |