Čokoládový dort s nugátovou polevou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Čokoládový dort s nugátovou polevou
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | nos |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (19%) |
ID receptu: | 41544 |
Kategorie: | Pečené dorty |
Ingredience
200 g | Čokoláda na vaření |
125 g | Cukr krupice |
0,5 kávová lžička | Kypřicí prášek do pečiva |
60 g | Mandle |
125 g | Máslo čerstvé |
90 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
3 ks | Vejce slepičí |
2 polévková lžíce | Voda pitná |
Nugátová poleva | |
---|---|
30 g | Čokoláda bílá |
250 g | Cukr moučkový |
30 g | Kakao |
60 g | Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce | Mléko plnotučné |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 68g |
---|---|
Cholesterol | 161,1mg |
Draslík | 141,7mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 3,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 55,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Kypřicí prášek do pečiva, Mandle, Vejce slepičí, Voda pitná, Čokoláda bílá, Cukr moučkový mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Čokoláda na vaření, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Kakao, Máslo čerstvé, Mléko plnotučné mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Čokoládový dort s nugátovou polevou postup přípravy receptu:
1 | Čokoládu s máslem a vodou rozpustíme v horké lázni. Mírně ji za stálého míchání zahřejeme, až jsou máslo i čokoláda tekuté. Necháme prochladnout. |
2 | Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny elektrickou metlou. Vmícháme prochladlou čokoládovou hmotu. Opatrně vmícháme mouku s kypřicím práškem a mleté mandle. |
3 | Ušleháme z bílků tuhý sníh. Zlehka ho zamícháme do základu a rozetřeme do vymazané formy. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C |
4 | asi 50 minut nebo až těsto nabude na objemu a je pevné na dotek. |
5 | Dort necháme nejdříve vychladnout ve formě, potom ho překlopíme na mřížku a odloupneme papír. Úplně vychladíme. |
6 | Připravíme nugátovou polevu: na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme kakao a mícháme 1 minutu. Nalijeme mléko a moučkový cukr. Promícháme dohladka. Necháme vychladnout, až poleva trochu ztuhne. |
7 | Dort rozkrojíme a obě části potřeme polovinou nugátové směsi. Zbytkem polevy potřeme povrch a strany dortu. |
8 | Ozdobíme hoblinami z bílé čokolády. |