Americký čokoládový dort - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Americký čokoládový dort
Americký čokoládový dort
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | nos |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (19%) |
ID receptu: | 41546 |
Kategorie: | Pečené dorty |
Ingredience
90 g | Čokoláda na vaření |
300 g | Cukr třtinový |
1 ks | Cukr vanilka |
1,5 kávová lžička | Kypřicí prášek do pečiva |
175 g | Margarín |
300 g | Mouka pšeničná hladká |
150 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
1,5 kávová lžička | Soda jedlá |
3 ks | Vejce slepičí |
175 ml | Voda pitná |
Americká poleva | |
---|---|
400 g | Cukr krupice |
2 ks | Vaječný bílek slepičí |
4 polévková lžíce | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 77g |
---|---|
Cholesterol | 90,3mg |
Draslík | 113,7mg |
Vláknina | 1g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr třtinový, Kypřicí prášek do pečiva, Soda jedlá, Vejce slepičí, Voda pitná, Cukr krupice, Vaječný bílek slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Čokoláda na vaření, Cukr vanilka, Margarín, Mouka pšeničná hladká, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Americký čokoládový dort postup přípravy receptu:
1 | Čokoládu s vodou za stálého míchání rozpustíme. Vychladíme. V míse ušleháme změklý tuk a cukr. Přidáme celá vejce a znovu šleháme. |
2 | Zašleháme i měkkou čokoládu. Smícháme mouku, jedlou sodu a prášek do pečiva. Vmícháme do základu s čokoládou. Když se všechno pravidelně promíchá, přidáme vanilkový cukr a zakysanou smetanu. |
3 | Směs rozdělíme do 3 koláčových forem. Pečeme asi 25 minut v troubě předehřáté na 190 °C, až směs nabude, je pružná a začíná se uvolňovat od formy. |
4 | Dorty vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout. |
5 | Připravíme americkou polevu: v žáruvzdorné nádobě smícháme všechny přísady. Nádobu dáme nad nádobu s horkou vodou a šleháme elektrickou metlou asi 12 minut, až je směs bílá, hustá a drží špičky. |
6 | Polovinu polevy použijeme na spojení tří vrstev, pak potřeme zbytkem polevy povrch i strany dortu. Vidličkou vytvarujeme na polevě špičky. |