Sýrový koláč s avokádovou pěnou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 52 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Sýrový koláč s avokádovou pěnou
Celkový čas: | 52 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 17 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 41564 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
těsto | |
---|---|
0,5 polévková lžíce | Citronová kůra |
0,5 polévková lžíce | Cukr krupice |
40 g | Máslo čerstvé |
175 g | Mouka pšeničná hladká |
60 g | Sýr Čedar |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
2 polévková lžíce | Voda pitná |
krém | |
5 ks | Avokádo |
1 polévková lžíce | Citronová šťáva |
230 ml | Majonéza |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
0,5 kávová lžička | Sůl |
150 g | Sýr Lučina - termizovaný |
na ozdobu | |
3 ks | Kiwi |
250 g | Krab nakládaný |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 20g |
---|---|
Cholesterol | 88,0mg |
Draslík | 834,7mg |
Vláknina | 19g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 43,0mg |
Vitamín E | 3,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 6,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Cukr krupice, Sýr Čedar, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná, Avokádo, Citronová šťáva, Sůl, Krab nakládaný mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Majonéza, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Sýr Lučina - termizovaný, Kiwi mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Sýrový koláč s avokádovou pěnou postup přípravy receptu:
1 | Do větší mísy prosejeme 175 g hladké mouky, smícháme s 1/2 lžíce nastrouhané citronové kůry, 1/2 lžíce krupicového cukru, přimícháme 60 g nastrouhaného sýra Čedaru. |
2 | 40 g změklého másla nakrájíme na malé kousky a pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Pak pomalu přiléváme 2 lžíce studené vody s rozmíchaným žloutkem. Promícháme a těsto dobře uhněteme. Těsto musí být polotuhé, hladké a vláčné. Nesmí se lepit. |
3 | Na mírně pomoučeném vále těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. |
4 | Nastříháme pečící papír velikosti pečící formy. Těsto položíme na střed papíru, vyválíme plát o síle 3-4 mm. |
5 | Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. |
6 | Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm). |
7 | Pečící papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu (pečící papír odložíme). Okraje těsta přitiskneme vidličkou o okraje formy. Koláč pečeme v předehřáté troubě na 200 °C přibližně 15-17 minut. Upečený koláč vyjmeme a necháme vychladnout. |
8 | Připravíme avokádový krém. 5 kusů avokáda omyjeme, oloupeme, zbavíme pecek a pokrájenou dužinu dáme do mísy. Přidáme sýr Lučinu, majonézu, sůl, citronovou šťávu a krém vyšleháme do hladka. Omyjeme petrželku a drobně ji pokrájíme. Pak ji zamícháme do avokádového krému. Kiwi omyjeme, oloupeme a nakrájíme na plátky. |
9 | Na koláčový korpus naneseme krém. Ozdobíme ho krabím masem a plátky kiwi. Koláč nakrájíme a podáváme vychlazený. |