Krůtí maso zapečené s bramborami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Krůtí maso zapečené s bramborami
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 70 minut |
Autor: | brazda |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (87%) |
ID receptu: | 41580 |
Kategorie: | Brambory |
Ingredience
600 g | Brambory |
0,3 ks | Bujón zeleninový |
600 g | Krůtí prsa |
140 g | Máslo čerstvé |
30 g | Mouka pšeničná hladká |
50 ml | Olej rostlinný |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
0,5 kávová lžička | Sůl |
1 l | Voda pitná |
Na omáčku | |
---|---|
1 ks | Cibule |
300 g | Fenykl sladký - hlíza |
300 g | Karotka |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
300 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
250 g | Sýr Ementál (Primátor) |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 30g |
---|---|
Cholesterol | 284,3mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 16g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 27,1mg |
Vitamín E | 1,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 52,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Krůtí prsa, Olej rostlinný, Sůl, Voda pitná, Cibule, Karotka mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Bujón zeleninový, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Pepř černý mletý, Fenykl sladký - hlíza, Máslo čerstvé, Smetana 33% (šlehačka), Sýr Ementál (Primátor) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Krůtí maso zapečené s bramborami postup přípravy receptu:
1 | V 250 ml vody uvaříme zeleninový bujón, brambory uvaříme ve slupce v 750 ml vody, slijeme, necháme prochladnout, oloupeme a nakrájíme na plátky. Mrkev očistíme a nakrájíme na tenké a krátké hranolky, cibuli a fenykl nakrájíme nadrobno. Z 50 g másla a 30 g hladké mouky připravíme světlou jíšku. Krůtí řízky nakrájíme na nudličky. Sýr nahrubo nastrouháme. |
2 | Na 60 g másla zpěníme cibuli, přidáme fenykl a mrkev, vmícháme jíšku a zašleháme vývar se smetanou, přidáme 1/4 lžičku pepře a 1/4 lžičky soli. Směs na mírném plameni povaříme asi 10 minut. |
3 | V mezičase na oleji osmažíme krůtí maso, mírně osolíme a opepříme. |
4 | Dno zapékací mísy vymazané 30 g másla vyložíme polovinu plátků brambor, překryjeme masem, přelijeme polovinou zeleninové omáčky, rozložíme zbylé brambory, přelijeme druhou polovinou omáčky a v troubě předehřáté na 190°C pečeme zhruba půl hodiny. |
5 | Pět minut před koncem pečení směs zasypeme nastrouhaným sýrem a dopečeme. |