Chlupaté knedlíky a hlávkové zelí - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Chlupaté knedlíky a hlávkové zelí
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 41603 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
Knedlíky | |
---|---|
400 g | Brambory |
10 g | Majoránka |
30 g | Máslo čerstvé |
400 g | Mouka pšeničná hladká |
1 kávová lžička | Sůl |
2 ks | Vejce slepičí |
2 l | Voda pitná |
Zelí | |
3 ks | Cibule |
1 polévková lžíce | Cukr krupice |
10 g | Kmín celý |
30 g | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Ocet kvasný lihový |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
20 g | Petržel - nať |
100 g | Slanina vepřová |
1 kávová lžička | Sůl |
2 dl | Voda pitná |
500 g | Zelí hlávkové bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 23g |
---|---|
Cholesterol | 105,1mg |
Draslík | 634,1mg |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 49,0mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 16,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Majoránka, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná, Cibule, Cukr krupice, Kmín celý, Slanina vepřová, Sůl, Voda pitná, Zelí hlávkové bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Máslo čerstvé, Ocet kvasný lihový, Pepř černý mletý, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Chlupaté knedlíky a hlávkové zelí postup přípravy receptu:
1 | Knedlíky: Brambory oloupeme a na středním struhadle nastrouháme do misky, přidáme nastrouhaný česnek, mouku, rozklepneme celé vejce, vsypeme majoránku, sůl a dobře vařečkou promícháme. Těsto má byt spíše hustší. |
2 | Do hrnce nalijeme vodu, osolíme, přivedeme k varu, lžíci nabereme bramborové těsto, vytvoří se knedlíky, které vhazujeme do vařící vody a vaříme přibližně 10 minut. Až vyplavou na hladinu, tak jsou uvařené. Vyndáme je z vody do mísy, přidáme máslo, promícháme je a udržujeme v teple. |
3 | Zelí: Slaninu nakrájíme na kostky, dáme na pánev, přidáme máslo, oloupanou, na kostky nakrájenou cibuli, osmažíme dozlatova. Zelí nakrájíme na tenké proužky,přimícháme k surovinám v pánvi, promícháme, přisypeme kmín, ocet, cukr, zalijeme vodou a dusíme doměkka. Nakonec zelí posypeme nasekanou petrželkou, podle chuti osolíme, opepříme. Zelí připravujeme na sporáku, ale můžeme také vložit do horké trouby na 30 minut. |
Poznámka
Zelí a knedlíky podáváme teplé s pečeným masem.