Zázvorový koláč s piniovými ořechy - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zázvorový koláč s piniovými ořechy
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | hrnek |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (25%) |
ID receptu: | 41650 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
180 g | Cukr krupice |
4 polévková lžíce | Likér pomerančový |
110 g | Máslo čerstvé |
200 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
100 g | Oříšky piniové |
1 ks | Pomeranče |
1 polévková lžíce | Pomerančová kůra |
300 ml | Smetana 12% (konzumní) |
1 kávová lžička | Soda jedlá |
1 ks | Vejce slepičí |
80 g | Zázvor celý |
1 kávová lžička | Zázvor mletý |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 20g |
---|---|
Cholesterol | 41,5mg |
Draslík | 122,3mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 10,1mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 36,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Oříšky piniové, Pomeranče, Pomerančová kůra, Soda jedlá, Vejce slepičí, Zázvor celý, Zázvor mletý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Likér pomerančový, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Smetana 12% (konzumní) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zázvorový koláč s piniovými ořechy postup přípravy receptu:
1 | Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia, dortovou formu vymažeme máslem. V misce smícháme mouku, cukr, máslo a vyrobíme drobenku. Nakonec do ní přimícháme mletý zázvor a nastrouhanou pomerančovou kůru. |
2 | Zázvor očistíme, nakrájíme na malé kostičky, polovinu piniových ořechů a zázvoru rozprostřeme na dno dortové formy. Zbytek ořechů nasekáme, spolu s kostičkami zázvoru přimícháme do drobenky. Odvážíme 100 g těsta, rozprostřeme ho na piniové ořechy a zázvor. Ke zbytku těsta přimícháme smetanu a jedlou sodu smíchanou s vejcem, těsto nalijeme do formy. |
3 | Dortovou formu vložíme do předehřáté trouby a pečeme přibližně 40 minut, poté vyjmeme a necháme vychladnout. |
4 | Pomeranče oloupeme, zbavíme bílé slabé slupky a dílky pomerančů zdobíme hotový vychladlý koláč. Nakonec koláč ještě zakápneme pomerančovým likérem. |
Poznámka
Servírujeme studené.