Velikonoční vajíčkový dort - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 110 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Velikonoční vajíčkový dort
Celkový čas: | 110 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 70 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 41712 |
Kategorie: | Studené předkrmy |
Ingredience
1 polévková lžíce | Citronová šťáva |
300 g | Kopřiva |
350 g | Listové těsto |
100 g | Máslo čerstvé |
1 dl | Olej olivový extra panenský |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
400 g | Špenát listový čerstvý |
1 kávová lžička | Sůl |
70 g | Sýr Parmezán |
150 g | Sýr Ricotta |
10 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 8g |
---|---|
Cholesterol | 467,1mg |
Draslík | 709,2mg |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 19,2mg |
Vitamín E | 2,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 23,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová šťáva, Kopřiva, Špenát listový čerstvý, Sůl, Sýr Parmezán, Sýr Ricotta, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Listové těsto, Máslo čerstvé, Olej olivový extra panenský, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Velikonoční vajíčkový dort postup přípravy receptu:
1 | 8 vajec uvaříme natvrdo, scedíme, necháme vychladnout a oloupeme je. Listové těsto rozmrazíme, špenát a kopřivy očistíme, umyjeme a spaříme v horké vodě. Necháme vychladnout, zbavíme zbytečné vody, drobně nasekáme, dochutíme solí, pepřem, citrónovou šťávou, vlijeme olej, rozklepneme 2 celá vejce a dobře promícháme. Sýry Ricottu i Parmezán nastrouháme, smícháme a vmísíme do připraveného špenátu. |
2 | Vál posypeme moukou, listové těsto rozdělíme na tři díly, z každého dílu rozválíme plát o velikosti dortové formy tak, aby přesahoval její okraje. Prvním plátem vyložíme dno formy, potřeme ho máslem, na něj položíme druhý rozválený plát. Potom rozložíme špenátovou náplň, do ní dáme celé vejce špičkou dolů, vše přikryjeme třetím plátem listového těsta. Ten také potřeme máslem, okraje zavineme, vrchní těsto propíchneme vidličkou a vložíme do vyhřáté trouby, pečeme 60 minut (až do zlatova). |
3 | Upečený dort vytáhneme z trouby, necháme vychladnout, nakrájíme na úhledné porce a podáváme. |
Poznámka
Dort servírujeme studený, je vhodný zejména k velikonočním svátkům.