Koláč z vlašských ořechů plněný čokoládou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Koláč z vlašských ořechů plněný čokoládou
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | hrnek |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (25%) |
ID receptu: | 41775 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
125 g | Čokoláda hořká |
100 g | Cukr krupice |
180 g | Máslo čerstvé |
200 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
200 g | Ořechy vlašské |
200 ml | Smetana 12% (konzumní) |
1 špetka | Sůl |
3 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Náplň | |
---|---|
300 g | Čokoláda mléčná |
300 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 11g |
---|---|
Cholesterol | 144,7mg |
Draslík | 81,9mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 111,5mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,2mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 34,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Ořechy vlašské, Sůl, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Čokoláda hořká, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Smetana 12% (konzumní), Čokoláda mléčná, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Koláč z vlašských ořechů plněný čokoládou postup přípravy receptu:
1 | Hořkou čokoládu nalámeme na kousky a v horké lázni rozpustíme, pak necháme zchladnout. |
2 | V misce smícháme mouku, mleté vlašské ořechy, cukr, špetku soli a přimícháme žloutky a máslo. Až se hmota spojí, přimícháme zchladlou čokoládu a znovu těsto důkladně propracujeme. Z těsta vytvoříme hroudu, zabalíme do potravinářské fólie a vložíme na 30 minut odpočívat do chladničky. |
3 | Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia. Dortovou formu vymažeme máslem, těsto vyjmeme z chladničky, vyválíme a vyložíme jím dortovou formu. Těsto propícháme vidličkou a vložíme do trouby. Pečeme asi 25 minut. Pak formu vyjmeme a korpus necháme zchladnout. |
4 | V kastrůlku zahřejeme smetanu a nalijeme ji na nastrouhanou mléčnou čokoládu. Ve vodní lázni mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí. Poté náplň nalijeme na dortový korpus a necháme ztuhnout. |
5 | Šlehačku vyšleháme pomocí ručního šlehače s cukrem a zdobíme jí hotový čokoládový koláč. |