Mrkvový nákyp s hráškem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Mrkvový nákyp s hráškem
Mrkvový nákyp s hráškem
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 41859 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
0,5 polévková lžíce | Citronová šťáva |
0,5 polévková lžíce | Cukr krupice |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
800 g | Mrkev kořen |
2 špetka | Muškátový oříšek |
0,3 kávová lžička | Pepř černý mletý |
0,5 kávová lžička | Sůl |
1,2 l | Voda pitná |
Na hrášek | |
---|---|
150 g | Hrášek mražený |
80 g | Máslo čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 5g |
---|---|
Cholesterol | 336,0mg |
Draslík | 39,8mg |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 514,7mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 4,8mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 310,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová šťáva, Cukr krupice, Muškátový oříšek, Sůl, Voda pitná, Hrášek mražený mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Mrkvový nákyp s hráškem postup přípravy receptu:
1 | Mrkev očistíme, nakrájíme na kousky, vložíme do vroucí vody a vaříme doměkka. Poté mrkev scedíme a necháme okapat. Hrášek přelijeme vodou a necháme okapat. |
2 | Okapanou mrkev rozmixujeme, přimícháme, sůl, pepř, cukr, muškátový oříšek, citronovou šťávu a smetanu. |
3 | Směsí naplníme formu na bábovku, kterou jsme vymazali máslem. Pečeme v předehřáté troubě zhruba půl hodiny. Zkusíme špejlí, pokud se hmota nelepí, je nákyp upečený. |
4 | Na rozehřátém másle za stálého míchání asi dvě minuty lehce osmažíme hrášek. |
5 | Nákyp vyklopíme na mísu, ozdobíme hráškem a podáváme jako přílohu k masu. |