Květákový nákyp - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Květákový nákyp
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | filmova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (25%) |
ID receptu: | 4193 |
Kategorie: | Zelenina |
Ingredience
1 ks | Květák |
50 g | Máslo čerstvé |
250 ml | Mléko polotučné |
2 polévková lžíce | Mouka polohrubá |
2 polévková lžíce | Strouhanka |
1 špetka | Sůl |
50 g | Tuk |
3 ks | Vejce slepičí |
150 g | Vepřová uzená plec |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 16g |
---|---|
Cholesterol | 239,6mg |
Draslík | 811,5mg |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 120,5mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 16,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Květák, Strouhanka, Sůl, Tuk, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka polohrubá, Vepřová uzená plec mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Květákový nákyp postup přípravy receptu:
1 | Květák uvaříme v osolené vodě do poloměkka. |
2 | Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, po částech ji zalijeme mlékem a osolíme. Postupně vymícháme řidší kaši. Do téměř vychladlé kaše zamícháme postupně žloutky, jemně nakrájené maso a tuhý sníh z bílků. |
3 | Do vymaštěné a strouhankou vysypané zapékací mísy dáme růžičky květáku, pokryjeme je směsí a pokapeme máslem. |
4 | Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 20-30 minut. |