Chodské koláče - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 140 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Chodské koláče
Celkový čas: | 140 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 120 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | hrnek |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (25%) |
ID receptu: | 42003 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
220 g | Cukr krupice |
1 ks | Cukr vanilka |
70 g | Droždí |
3 polévková lžíce | Hrozinky |
2 polévková lžíce | Mandle |
250 g | Máslo čerstvé |
500 ml | Mléko polotučné |
1 kg | Mouka polohrubá |
1 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
1 kávová lžička | Pomerančová kůra |
100 ml | Rum |
1 špetka | Sůl |
3 ks | Vaječný žloutek slepičí |
2 ks | Vejce slepičí |
Tvarohová náplň | |
---|---|
100 g | Cukr krupice |
1 ks | Cukr vanilka |
1 polévková lžíce | Maizena - kukuřičný škrob |
125 g | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Pomerančová kůra |
2 polévková lžíce | Rum |
250 ml | Smetana 12% (konzumní) |
1500 g | Tvaroh měkký - nízkotučný |
3 ks | Vaječný bílek slepičí |
Povidlová náplň | |
1 polévková lžíce | Pomerančová šťáva |
600 g | Povidla švestková |
1 polévková lžíce | Slivovice |
1 polévková lžíce | Solamyl - bramborový škrob |
3 polévková lžíce | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 99g |
---|---|
Cholesterol | 195,9mg |
Draslík | 412,0mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,5mg |
Vitamín E | 1,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 57,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Droždí, Mandle, Olej slunečnicový, Pomerančová kůra, Rum, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Vejce slepičí, Cukr krupice, Pomerančová kůra, Rum, Tvaroh měkký - nízkotučný, Vaječný bílek slepičí, Pomerančová šťáva, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Hrozinky, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka polohrubá, Cukr vanilka, Maizena - kukuřičný škrob, Máslo čerstvé, Smetana 12% (konzumní), Povidla švestková, Slivovice, Solamyl - bramborový škrob mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Chodské koláče postup přípravy receptu:
1 | Kvásek připravíme z vlažného mléka, lžičky cukru a droždí. Vše rozmícháme opatrně v hrnku a necháme 10 minut odpočívat, dokud kvásek nevyběhne. Hrozinky namočíme na 60 minut do rumu. |
2 | V míse rozšleháme 1 vejce, žloutky, přidáme cukr, sůl, mouku, máslo, vanilkový cukr, pomerančovou kůru, rum, slunečnicový olej, zbytek mléka a nakonec kvásek. Vypracujeme hladké těsto, zakryjeme utěrkou a uložíme na teplé místo vykynout. |
3 | Po vykynutí těsto rozdělíme na 12 kousků, pomocí válečku vyválíme kola a necháme ještě 10 minut kynout. Pak těsto potřeme rozšlehaným vejcem. |
4 | V míse smícháme tvaroh, cukr, smetanu, rum, pomerančovou kůru, škrob, máslo a důkladně promícháme. Bílky ušleháme do tuhého sněhu a pak je opatrně přimícháme do tvarohové směsi. |
5 | V další míse smícháme švestková povidla, pomerančovou šťávu, teplou vodu, slivovici a škrob. |
6 | Na koláče rozetřeme tvarohovou náplň. Švestkovou náplň vložíme do cukrářského sáčku a zdobíme různými ornamenty rozetřenou tvarohovou náplň. Navrch na koláče ještě poklademe hrozinky a posypeme mandlemi. |
7 | Takto připravené koláře vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 20 minut. |
👍