Borůvkovo-tvarohový koláč - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Borůvkovo-tvarohový koláč
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | hrnek |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (25%) |
ID receptu: | 42005 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
500 g | Borůvky |
75 g | Cukr krupice |
25 g | Droždí |
75 g | Máslo čerstvé |
250 ml | Mléko polotučné |
500 g | Mouka polohrubá |
1 kávová lžička | Pomerančová kůra |
1 špetka | Sůl |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 ks | Vejce slepičí |
Tvarohová náplň | |
---|---|
2 polévková lžíce | Cukr krupice |
250 g | Tvaroh měkký - nízkotučný |
1 ks | Vejce slepičí |
Drobenka | |
100 g | Cukr krupice |
100 g | Máslo čerstvé |
140 g | Mouka pšeničná hrubá |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 83g |
---|---|
Cholesterol | 186,4mg |
Draslík | 251,1mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 237,7mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 6,7mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 25,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Borůvky, Cukr krupice, Droždí, Pomerančová kůra, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Vejce slepičí, Cukr krupice, Tvaroh měkký - nízkotučný, Vejce slepičí, Cukr krupice mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka polohrubá, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hrubá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Borůvkovo-tvarohový koláč postup přípravy receptu:
1 | Do velké mísy nasypeme mouku, doprostřed uděláme důlek, nalijeme do něj trochu vlažného mléka, lžičku cukru a rozdrobíme droždí. Necháme 10 minut odpočinout, pak přimícháme máslo, žloutky, zbytek cukru, pomerančovou kůru, sůl a zbytek vlažného mléka. Vymícháme hladké těsto, zakryjeme ho utěrkou a uložíme na teplé místo vykynout. |
2 | Borůvky omyjeme, očistíme. Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia. Dva plechy vymažeme máslem a na každý plech položíme polovinu vykynutého těsta. Pomocí rukou z těsta na plechu vytvoříme kruh a roztáhneme ho po celé ploše plechu. Těsto potřeme rozšlehaným vejcem. |
3 | V misce smícháme tvaroh, vejce, cukr a takto připravenou směsí potřeme oba dva kruhy těsta. Navrch nasypeme borůvky. |
4 | V další míse smícháme máslo, hrubou mouku, cukr a pomocí prstů vypracujeme drobenku. Připravenou drobenkou poté posypeme koláč, vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 20 minut. Po upečení necháme vychladnout a podáváme. |