Recept

Makový závin z kynutého těsta

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 70 minut
Doba přípravy: 40 minut
Doba vaření: 30 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (15%)
ID receptu: 42050
Kategorie: Záviny

Ingredience

Těsto
4 polévková lžíce Cukr krupice
20 g Cukr vanilka
13 g Kypřicí prášek do pečiva
5 g Máslo čerstvé
3 dl Mléko polotučné
500 g Mouka polohrubá
2 ks Vejce slepičí
Náplň
1 polévková lžíce Citronová kůra
1 polévková lžíce Citronová šťáva
100 g Cukr krupice
30 g Cukr moučkový
20 g Cukr vanilka
300 g Mák mletý
3 polévková lžíce Rum

Nutriční hodnoty jedné porce

39% Kalorie 767 kcal
Kilojoule 3 211kJ
33% Sacharidy 117 g
34% Tuky 26 g
2% Sodík 43 mg
40% Bílkoviny 23 g

Makový závin z kynutého těsta postup přípravy receptu:

1

V kastrůlku zahřejeme mléko na vlažné, dáme do něho rozdrobené droždí, lžičku cukru a na teplém místě necháme vzejít kvásek.

2

Náplň: do misky vysypeme mletý mák, přidáme cukr, citrónovou kůru a šťávu, rum, vsypeme vanilkový cukr, dobře promícháme.

3

Mouku vysypeme do nádoby kuchyňského robotu, rozklepneme 1 celé vejce, přisypeme kypřící prášek, vanilkový cukr, máslo, cukr, vylijeme připravený kvásek a robotem vypracujeme středně tuhé a nelepivé těsto, které odložíme na teplé místo vykynout na 40 minut.

4

Vál posypeme moukou, položíme na něj vykynuté těsto, rukou prohněteme, rozdělíme na dva díly. Rozválíme je, každý díl naplníme makovou náplní, zavineme do rolády, uzavřeme okraje, položíme na olejem vymazaný plech, necháme opět vykynout na teplém místě 15 minut. Rozkvedláme celé vejce a těsně před vložením plechu do předehřáté trouby, kde budeme záviny péct 30 minut, potřeme záviny vejcem.

5

Upečené záviny vytáhneme z trouby, necháme je vychladnout, potom je posypeme moučkovým cukrem a nakrájíme na 2 cm silná kolečka, která pokládáme na vhodný podnos nebo talíř.

Poznámka

Makový závin podáváme studený, je vhodný ke snídani, ale také pro hosty.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept