Makový závin z kynutého těsta - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Makový závin z kynutého těsta
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | ruda |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (15%) |
ID receptu: | 42050 |
Kategorie: | Záviny |
Ingredience
Těsto | |
---|---|
4 polévková lžíce | Cukr krupice |
20 g | Cukr vanilka |
13 g | Kypřicí prášek do pečiva |
5 g | Máslo čerstvé |
3 dl | Mléko polotučné |
500 g | Mouka polohrubá |
2 ks | Vejce slepičí |
Náplň | |
1 polévková lžíce | Citronová kůra |
1 polévková lžíce | Citronová šťáva |
100 g | Cukr krupice |
30 g | Cukr moučkový |
20 g | Cukr vanilka |
300 g | Mák mletý |
3 polévková lžíce | Rum |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 115g |
---|---|
Cholesterol | 87,8mg |
Draslík | 696,4mg |
Vláknina | 27g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,9mg |
Vitamín E | 1,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 7,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Kypřicí prášek do pečiva, Vejce slepičí, Citronová kůra, Citronová šťáva, Cukr krupice, Cukr moučkový, Rum mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka polohrubá, Cukr vanilka, Mák mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Makový závin z kynutého těsta postup přípravy receptu:
1 | V kastrůlku zahřejeme mléko na vlažné, dáme do něho rozdrobené droždí, lžičku cukru a na teplém místě necháme vzejít kvásek. |
2 | Náplň: do misky vysypeme mletý mák, přidáme cukr, citrónovou kůru a šťávu, rum, vsypeme vanilkový cukr, dobře promícháme. |
3 | Mouku vysypeme do nádoby kuchyňského robotu, rozklepneme 1 celé vejce, přisypeme kypřící prášek, vanilkový cukr, máslo, cukr, vylijeme připravený kvásek a robotem vypracujeme středně tuhé a nelepivé těsto, které odložíme na teplé místo vykynout na 40 minut. |
4 | Vál posypeme moukou, položíme na něj vykynuté těsto, rukou prohněteme, rozdělíme na dva díly. Rozválíme je, každý díl naplníme makovou náplní, zavineme do rolády, uzavřeme okraje, položíme na olejem vymazaný plech, necháme opět vykynout na teplém místě 15 minut. Rozkvedláme celé vejce a těsně před vložením plechu do předehřáté trouby, kde budeme záviny péct 30 minut, potřeme záviny vejcem. |
5 | Upečené záviny vytáhneme z trouby, necháme je vychladnout, potom je posypeme moučkovým cukrem a nakrájíme na 2 cm silná kolečka, která pokládáme na vhodný podnos nebo talíř. |
Poznámka
Makový závin podáváme studený, je vhodný ke snídani, ale také pro hosty.