Tarhoňa s bramborami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 35 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Tarhoňa s bramborami
Celkový čas: | 35 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | mull |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 42051 |
Kategorie: | Těstoviny, noky, knedlíky |
Ingredience
200 g | Brambory |
1 ks | Cibule |
5 g | Petržel kudrnka |
200 g | Slanina vepřová |
9 g | Sůl |
250 g | Tarhoňa |
3 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 16g |
---|---|
Cholesterol | 34,0mg |
Draslík | 354,1mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 19,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 9,2mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Cibule, Slanina vepřová, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Petržel kudrnka, Tarhoňa mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Tarhoňa s bramborami postup přípravy receptu:
1 | Nakrájenou slaninu vyškvaříme, škvarky oddělíme a na tuku opečeme cibuli nasekanou nadrobno. Přidáme na kostičky nakrájené oloupané brambory, chvíli opékáme, potom zalijeme horkou vodou, osolíme a zakryté pozvolna dusíme asi 10 minut, až jsou brambory poloměkké. Přidáme tarhoňu a společně dodusíme ještě 5 minut. |
2 | Hotový pokrm dochutíme, vmícháme nasekanou petrželku a podáváme posypané škvarečky ze slaniny. |
Tarhoňa se vaří jako ostatní těstoviny ve větším množství vody a následně se scedí. Vaří se 7 - 9 minut. Takže už z toho vyplývá, že jsem se s přípravou natrápila. Slaniny bohatě stačí poloviční množství, soli doporučuji dát dle potřeby, slanina je taky slaná. Tarhoňu jsem přidala do brambor dříve než po 10 minutách a dusila jsem ji ještě asi 8 minut a pak jsem ještě vše nechala v hrnci "dojít" . Musela jsem po částech dolévat docela dost vařící vody, v receptu je psáno málo. Jídlo jsem musela často opatrně promíchávat, tarhoňa byla slizká. Nevím, proč se mají v receptu opékat brambory, jaký to má smysl. Více už opakovat nebudu, pokud tohle jídlo, tak tarhoňu uvařit zvlášť, brambory taky a pak vše scmíchat dohromady. Jinak tuhle přípravu si dovedu představit třeba s kuskusem, ten by se nemusel ani vařit. Palec nahoru dát nemůžu
Já bych spíš než brambory opekla tu tarhoňu, vždycky ji opékám před dušením, má mnohem lepší chuť.