Vanilkový rýžový koláč s višněmi - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vanilkový rýžový koláč s višněmi
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | hrnek |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (25%) |
ID receptu: | 42074 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
100 g | Cukr moučkový |
125 g | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Mléko polotučné |
255 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 polévková lžíce | Pomerančová kůra |
1 špetka | Sůl |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 ks | Vanilkový lusk |
Náplň | |
---|---|
3 polévková lžíce | Cukr krupice |
55 g | Máslo čerstvé |
1 l | Mléko polotučné |
2 polévková lžíce | Pomerančová kůra |
325 g | Rýže dlouhozrnná |
2 ks | Vanilkový lusk |
3 ks | Vejce slepičí |
150 ml | Víno bílé |
150 g | Višně |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 15g |
---|---|
Cholesterol | 149,5mg |
Draslík | 59,3mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 310,4mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 3,6mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 17,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr moučkový, Pomerančová kůra, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Cukr krupice, Pomerančová kůra, Vejce slepičí, Víno bílé, Višně mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Vanilkový lusk, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Rýže dlouhozrnná, Vanilkový lusk mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Vanilkový rýžový koláč s višněmi postup přípravy receptu:
1 | Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia. Dortovou formu vymažeme máslem. |
2 | Višně omyjeme, očistíme, vypeckujeme. |
3 | V míse utřeme máslo s moučkovým cukrem, solí, jedním vyškrabaným vanilkovým luskem, nastrouhanou pomerančovou kůrou, žloutky, mlékem. Vypracujeme tuhé těsto, utvoříme z něj váleček, zabalíme do potravinové fólie a uložíme na 30 minut do chladničky. Poté těsto vyválíme a vyložíme jím dortovou formu. |
4 | Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 15 minut. Pak formu vyjmeme a teplotu zvýšíme na 200 stupňů Celsia. |
5 | V hrnci rozpustíme máslo, přidáme vyškrábaná semínka z dalších vanilkových lusků a zahříváme asi minutu. Pak přimícháme rýži, cukr, pomerančovou kůru, víno a mícháme, dokud se víno neodpaří. Poté po troškách přiléváme mléko a za stálého míchání vaříme asi 15 minut. Nakonec přimícháme vypeckované višně. Rýžovou kaši necháme trochu zchladnout, pak do ní přimícháme rozšlehaná vejce a nalijeme na předpečený korpus. Vložíme znova do trouby a pečeme 20 minut. |
6 | Po vyjmutí necháme koláč zchladnout, poté ho vyjmeme z formy, nakrájíme a podáváme. |