Chlebová polévka s jarními kopřivami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 35 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Chlebová polévka s jarními kopřivami
Celkový čas: | 35 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 42090 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
4 stroužek | Česnek |
200 g | Chléb konzumní |
1 kávová lžička | Kmín celý |
4 polévková lžíce | Kopřiva |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Pažitka |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
2 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
1,5 kávová lžička | Sůl |
1 l | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 22g |
---|---|
Cholesterol | 71,5mg |
Draslík | 416,9mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 18,4mg |
Vitamín E | 1,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 14,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Kmín celý, Kopřiva, Pažitka, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Chléb konzumní, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Smetana 33% (šlehačka), Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Chlebová polévka s jarními kopřivami postup přípravy receptu:
1 | Trochu tvrdší chleba pokrájíme na kostičky. V hrnci rozehřejeme máslo a chleba osmažíme dozlatova. Zalijeme ho 1 litrem zeleninového vývaru, ochutíme soli, kmín a vaříme přibližně 5-10 minut. |
2 | Oloupaný česnek prolisujeme. Omyjeme mladé jarní kopřivy, otrháme lístky a pokrájíme je na nudličky. Omytou pažitku drobně pokrájíme. Kopřivy v pánvi podusíme na 1 lžíci másla asi 1-2 minuty. |
3 | Do polévky přimícháme česnek, kopřivy, dochutíme solí a pepřem. Nakonec přilijeme smetanu, promícháme a polévku odstavíme z plotny. |
4 | Nalijeme ji do talířů, každou porci posypeme pažitkou a podáváme. |